PATERSON KÖŞKÜ – BORNOVA / İZMİR

John Paterson İskoçya’nın Leith kentinden gelme hububat taciridir. Bornova’ya yerleşen John Paterson Fethiye civarındaki krom madeni işletmiş, Paterson ve şürekâsı ismi ile anılan şirketi kanalıyla boya, zımpara, kurşun, linyit, krom ve tahıl ürünleri ihracatı yapmış buna karşılık makine ithali ile Türkiye ye girdi sağlanmıştır. Zahire borsasında söz sahibi olduğu gibi İzmir’deki palamut ve pamuk ihracatında da önde gelen kişilerden biridir. Kurtuluş Savaşında aile Girit Adasına kaçmıştır. Savaşın bitmesiyle birlikte tekrar Bornova’ya dönmüş, Paterson Köşkünün hiçbir zarara uğramadığını görmüşlerdir. Paterson Ailesi, Kurtuluş Savaşından sonra eski gelirleri ve düzenlerini kaybetmişler, eski ticari faaliyetlerini sürdürememişlerdir. 1963 yılına kadar Paterson ailesinden bazıları bu köşkte yaşamış olup, 1963 yılından sonra Türkiye’yi terk eden Paterson ailesinin son dört üyesi bugün İngiltere’ye yerleşip orada yaşamaktadırlar. 1963 yılına kadar Bornova da yaşayan Paterson ailesine ait bu ihtişamlı köşk, bu ailenin kentten ayrılışına kadar sağlamdı. Hatta 1972 yılına kadar bu köşkün içinde iki adet piyano bile mevcuttu. Köşk NATO birliğine verilmiş, beş yıla yakın ofis olarak kullanılmış, bir ara 1973 yılında kısmen yıkılmış olan köşk Süsler firmasınca halı fabrikasına dönüştürülmüştür. Uzunca bir süre köşk binası yarı yıkık haldeyken 2017 yılında kapsamlı restorasyona İzmir Büyük Şehir Belediyesince başlanmıştır.