FORBES KÖŞKÜ – BUCA / İZMİR

Forbes Köşkü, Buca’daki Levanten malikaneleri arasında en çarpıcı ve görkemlisi olarak biliniyor. Araştırmalara göre 1908 yılında yapıldığı tahmin edilen ve bir yıl sonra yanan köşk, 1910 yılında yeniden inşa edildi.
Kentsel dokunun dışında, zamanında çamlık bir koru ile örtülü tepenin üst noktasına yerleştirilmiş ve yapı formuyla tepeyi tamamlayan bir taç görünümündedir. İki kata ilaveten sivri çatısıyla yükseltilmiş ve bir kule biçimindeki köşe bloku yapıya başka bir değer katarak, çevresine egemen bir karakter vermektedir.
Forbes Köşkünün başka bir değeri de detaylarındaki çok kaliteli malzeme ve işçiliktir. Gerek taş gerekse ithal edildiği anlaşılan ahşap çok özenli detay incelikleri yansıtmaktadır. Köşkün bir başka özelliği strüktürel yapısıdır. Yığma taş duvarlar içine gömülmüş ahşap karkas sistem, alışılmamış karma bir konstrüksiyon düzeni oluşturmaktadır. İzmir’in zaman zaman depremden büyük zararlar gören bir yöre olmasının mimar yada mimarları böyle bir önlem almaya yönelttiği anlaşılmaktadır.
Buca SSK Hastanesi içinde ormanlık tepe üzerinde kurulan Forbes Köşkünde, Forbes Ailesinin İzmir’den ayrılmasından sonra Whittall Ailesi ikamet etti. Restorasyonuna yeniden başlanan Forbes Malikanesi, restorasyonu bitirildi. üze olarak değerlendirilecekmiş.