CUMHUR ASPARUK MEYDANI VE SU DEĞİRMENİ – BUCA / İZMİR

Buca’ nın yetiştirmiş olduğu Orgeneral Cumhur Asparuk, 1941 yılında İzmir’de doğdu. 1960 yılında Hava Harp Okulu, 1961’de Uçuş Okulu’ndan mezun oldu. 1993’te Korgeneralliğe yükselerek, Genelkurmay ATASE Başkanlığı, 2. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı, Hava Eğitim Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı görevlerinde bulundu. 1999 yılında Orgeneralliğe terfi eden Asparuk, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği yaptı. Buca Belediyesi tarafından ismi bu meydana verilmiştir.

Dokuz Çeşmeler Çeşmesi’nin hemen yakınında yer alan Cumhur Asparuk Meydanı’nda yer alan Su Değirmeni bu bölgede su taksiminin yani dağıtımının yapıldığı yermiş. İstanbul’daki Taksim Meydanı ne ise Buca’daki Asparuk Meydanı oymuş yani.

Buca Belediyesi, Dokuz Çeşmeler’deki su değirmenine hayat verdi. Buca Belediyesi tarafından ilçedeki park, bahçe ve meydanlarında başlatılan bakım çalışmaları kapsamında, Adatepe Mahallesi’nde yer alan Orgeneral Cumhur Asparuk Meydanı’nı yeniden canlandırdı. Meydanın peyzaj çalışmasını sürdüren ekipler, Buca’nın tarihi anıt çeşmesi Dokuz Çeşmeler ile özdeşleşen ve uzun yıllar çalışmayan meydandaki su değirmenin tamirini gerçekleştirdi. Tamirin ardından yeniden dönmeye başlayan değirmen çarkı, aydınlatma çalışmalarıyla gece gündüz meydana yepyeni bir hava kattı.