Namazgahlar

KAYSERİ NAMAZGÂHI – KAYSERİ

Namazgâh, (namaz yeri), Farsça bir kelime olup sözlük anlamı namaz kılınan yer mânâsınadır. Sehir dısında, kırda bir mihrap konulmak suretiyle, namaz kılınmak için hususi yapılan yerdir. Kervanlarla yapılan uzun yolculuklarda, Müslümanların konakladıkları yerlerde birer namazgâh bulunurdu. Bu yerlerin etrafına ve içine gölge vermek için ağaçlar dikilir, yakınlarına da su içmek, abdest almak ve hayvanları sulamak için çesme yapılırdı.
Bazı namazgâhların üzerleri açık, bazılarının kapalı olurdu. Hutbe için minberi olan namazgâhlar da vardı. Sefer halindeki ordu da bu namazgâhlarda namaz kılar.
Ali Baba Namazgâhı (Musalla): Malatya-Battalgâzi. 1242-43 tarihinde, Sacettin İshakoğlu Kemalettin Kamyar tarafından yaptırılan bir Selçuklu eseridir. Battalgâzi-Malatya: 1243 yılında Selçuklular tarafından yapılmıştır.
KAYNAK: TÜRK DÜNYASI ARAŞTIRMA VAKFI