EBCELOĞLU TÜRBESİ – MUCUR / KIRŞEHİR

Tepe Camii’ ne 20 metre uzaklıkta Mucur Emniyet Müdürlüğü’nün yanında mezarı bulanan EBCELOĞLU hakkında geniş bir bilgi olmamasına rağmen 45 yıl önce ortaya çıkan bir mezarın EBCELOĞLU’ na ait olduğu öğrenilip, mezar demir kafes içine alınmıştır.
Solaklı Mahallesi’nde ikamet eden Dokuzun Salih( Dokuzun Sali) adında birisi ,aslı Horasan’dan geldiği söylenen Dokuzun Sali, sık sık mezarlığa gider dualar okuyup gelirmiş. Sorduklarında; “Oğul ,burada mübarek bir zat yatıyor, O ‘nu ziyaret ediyorum. Ruhuna okuyorum.” dermiş. Mucur’un tanınmış simalarından Köse vaiz’ de sık sık Ebceloğlu’nun mezarını ziyaret edip dualar okuyanlardan birisiymiş.
Anlatılan bir efsaneye göre ,Ebceloğlu, camii’ye gelir ,sessizce oturur, ibadetini yapar, gidermiş. Camii cemaatinin dikkatin çekmiş.Bir gün demişler ki; “Derviş, sen kimsin? Geliyorsun, namazını kılıp gidiyorsun.Yaktığımız ateşte ısınıyorsun. Senin odun, yakacak gibi şeyler getirme durumun yok mu?” Demeleri üzerine, o akşam namazdan önce iki kurdun üzerleri odun yüklü olarak geldiklerini, üzerlerindeki odunları cami’nin önüne bırakıp gittiklerini namaza gelenler görüyorlar.Herkes hayretler içerisinde kalıyor. Ebceloğlu’ nun nasıl bir insan olduğunu o zaman anlıyorlar.
Okul yapımı için mezarlıklar dozerlerle kazılırken; kemiklere rastlandığı gibi, kanlı kefen parçalarının da görüldüğü ve Ebceloğlu’nun şimdiki mezarının bulunduğu yerde dozerin hareket edemediğini, sık sık arızalandığını, defalarca denendiği halde dozerin iş yapamadığını anlatan Saatçi, Ömer Yalın, o zamanki bazı büyüklerinde anlattıklarını ciddiye alan yetkililerden bazıları şimdiki yerin etrafını çevirirler. Kırşehirliler Vakfı Başkanı Sayın Bekir Onan’ da Ebceloğlu’nun kabrini ve yolunu ve çevresindeki demirler yaptırarak manevi duygularında ki inceliğini göstermiştir.

Hem Tepe Camii ,hem de Ebceloğlu’nun mezarının birbirlerine yakın olması, oranın çok geniş bir eski mezarlık alanı olduğunu göstermektedir. Ebceloğlu’nu öğrenenler, ziyarete gidip mezarının başında dualar okumaktadırlar.
Biz eğitimcilere ve yetkililere düşen görevlerden bazıları da ; böyle ermiş kişileri bulmak, haklarında bilgiler derlemek ve yeni nesillere kültür mirası olarak bırakmak olmalıdır. “Geçmişini bilmeyen milletler, gelecekten bihaberdirler.”
Belli kaynaklar olmamasına rağmen Tepe Camii ve Ebceloğlu’ na ait bilgiler halk tarafından dile getirilen rivayetlerdir. Camiin Vakıflara ait olduğu bilinmekte, ancak Ebceloğlu ,bildiğime göre Vakıflarca henüz tanınmamıştır.

Kaynak: Kırşehir Yeşilyurt – Ali Aydemir