Köprüler

NASRULLAH KÖPRÜSÜ (KAMBUR KÖPRÜ) – KASTAMONU

Kastamonu il merkezinde, Nasrullah Camisi’nin yakınında, Karaçomak Deresi üzerinde bulunmaktadır. Köprü Nasrullah Camisi ile birlikte 1501 yılında yapılmıştır. Nasrullah Kadı’nın hayratıdır.
Kesme taştan yapılan köprü beş gözlüdür. Uzunluğu 40.00 m., eni 4.00 m.dir. Kemer gözlerinin en büyük açıklığı 12 m., yanlardaki gözler ise 8,5 m.dir. Zamanla cami tarafındaki bir gözü ile onun karşısındaki iki gözü iptal edilmiş ve bugün iki gözlü olarak kalmıştır.
Köprü çeşitli zamanlarda onarılmış, ilk defa Dursun Usta tarafından onarıldığı Şer’iye Sicillerinden öğrenilmektedir. Daha sonra 1703 tarihinde bir kez daha onarılmıştır. Son olarak da 1946 yılında onarılmış ve köprünün iki başına merdivenler yapılmıştır.

8. Osmanlı Hükümdarı II. Bayezid döneminde (1481-1512), Kadı Nasrullah Efendi tarafından M. 1506 yılında yaptırılmıştır. Kastamonu‘da Karaçomak Deresi üzerinde bulunan Nasrullah Köprüsü veya halk arasında Kambur Köprü, 27 metre uzunluğunda ve 4.2 metre genişliğindedir. Orijinalinde 4 adet dairesel formlu kemerden oluşan köprü, günümüzde 2 kemerlidir…

Kastamonu şehir merkezini ortadan ikiye ayıran Karaçomak Deresinde karşıdan karşıya geçmek için bir çok köprü vardır, bunlardan en eskisi tarihi Nasrullah Köprüsü veya halk arasında Kambur Köprü‘dür. Şehrin doğusundan batı yakasına veya tam tersi geçiş yapmak için en çok kullanılan köprüdür. Geçmiş dönemlerde çeşitli sel doğal afetler sonucunda bir kaç kez hasara ve yıkıma uğrayan köprü çeşitli zamanlarda onarılmış, ilk defa Dursun Usta tarafından onarıldığı Şer’iye Sicillerinden öğrenilmektedir. Daha sonra 1703 tarihinde bir kez daha onarılmıştır. Son olarak da 1946 yılında onarılmış ve köprünün iki başına merdivenler yapılmıştır.  Köprü’nün üzerinde 2 adet sadaka taşı bulunmaktadır, nedeni ise Osmanlı zamanında durumu iyi olmayan kişiler için para bırakılıp maddi durumu iyi olmayan insanlar kendisine yetecek kadarını alırlarmış.

Halk arasında bir rivayete göre köprüden geçen insanlar bu iki taşın arasından geçerler ise ömürleri boyunca tekrar Kastamonu‘ya ayak basarlarmış. Bir başka buna benzer rivayet ise; Tarihi Kastamonu Nasrullah Camisinde bulunan şadırvandan su içen her kimsede tekrar Kastamonu‘ya yolu düşermiş.

KAYNAK: İSTENCİ