Köprüler

KEMERE KÖPRÜSÜ – AMASRA – BARTIN

Bartın’ın şirin sahil kasabası olan Amasra’ya 3 km mesafede yer alan Amasra Kemerdere Köprüsü, Cevizlik Vadisi bölgesinde bulunuyor. Roma İmparatoru Claudius döneminde, Roma yol ağının bir parçası olarak yapılan Amasra Kemerdere Köprüsü, son yıllarda yapılan restorasyon çalışmaları ile turizme kazandırılıyor.

Büyük kaya parçalarından yapılan Amasra Kemerdere Köprüsü’nün ayağında, Roma-Pontus Savaşlarında 7 askerin mızrak savaşı yaptıklarını tasvir eden silik kabartma yer alıyor. Amasra Kuşkayası Yol Anıtı’nın devamı olarak yapılan Amasra Kemerdere Köprüsü, Roma döneminden kalan en önemli tarihi eserler arasında bulunuyor.

Amasra`daki Sormagir mahallesi ile Boztepe-Zindan Mahallesini birbirine bağlayan köprüdür eski zamanlarda köprünün altı çakıl taşları ile kaplı idi Amasra deniz temizliğinde köprünün altından deniz akımı sağlanmıştır köprüye ulaşım iki ayrı ufak geçit den geçilerek sağlanmaktadır köprü Roma döneminde inşaa edilmiştir köprü kenarları toprak kayması nedeni ile günümüzde restore edilmiştir

Amasra’nın en meşhur simgelerinden biri olan Kemere Köprüsü, mükemmel bir deniz manzarasına sahiptir. Sormagil Mahallesi ile Boztepe – Zindan Mahallesi’ni birbirine bağlayan köprü, Roma döneminden kalma tarihi bir yapı olduğu için oldukça önemli konumdadır.

Eskiden köprünün bulunduğu alanda, tekne ve kayıkların bakımları yapılırmış ve bu sayede zamanla tekne turlarının açılmasını sağlayarak turizme de bir katkı sağlanmış. Ancak ilerleyen tarihlerde su akıntısı yüzünden yıkılma tehlikesi geçiren köprü, 2016 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilerek koruma altına alınmıştır.

KAYNAK: AMASRA TARİHİ YERLERİ