Kaleler

GÜVERCİNADA KALE KULESİ – AYDIN

Türkiye’nin en önemli turizm kentlerinden biri olan Kuşadası’nda da Güvercinada isimli tarihi bir kale bulunmaktadır. Bu kalenin ortasında dört köşe planlı bir de kule var. Bu kulede Antik Dönem’in birçok buluntuları ve kazanımları burada sergilenmektedir.

Kuşadası şuan elinde tüm parçaları tamam olan uzun balinaya ait çok önemli bir iskelete sahiptir. İskelet Güvercinada Kalesi’ndeki kule kısmında sergilenmektedir.

İngiltere aynı tür bir balinanın sadece kafa iskeletine sahip olup, bunu müzede sergileyerek tanıttıkları bilinmektedir. Buradaki balinanın ise tanıtımı yapılamamaktadır. Kentin önemli alanlarında dikilecek panolarla böyle bir balina iskeletinin varlığı, gelen yerli-yabancı konuklara bilgilendirilmelidir.

Güvercinada Kalesi içinde var olan doğal bitki ve ağaç türlerinin de çok önemli olduğu düşünülmüş ve kalenin çeşitli yerlerine bu bitkilerle ilgili resimler ve tanıtıcı bilgiler konulmuş.  Ayrıca Adını kuşlardan alan Güvercinada’da, Kuşadası ismine yakışan kuşlarla dolu bir mekan yapılmış ve kale içinde kuşlar için yaşam alanları yapılmış, Kuşların barınma yerleri için yapay yuvalarla bir alan oluşturulmuş.

Kule içinde çok çeşitli gemi maketleri de sergilenmektedir.