YENİ HAN ( MATHİUS HANI) – TİRE / İZMİR

İzmir ili, Tire ilçesi, Yeni Mahalle, Lütfü Paşa caddesi üzerinde yer alan han, zemin ve tek kattan ibaret, iç avlulu ve yığma bir yapıdır. Dikdörtgen avlunun batı cephe revağı kare, diğer cephelerdeki tüm revaklar her iki katta da yıkılmıştır.
Kimi belgelerde han, Mathius Hanı,(Bizans döneminden kaldığından) kimilerinde Esir Hanı, (esirlerin alınıp satılma işi bu handa olduğundan)kimilerinde de Dellaloğlu Hanı adıyla yer almaktadır
Alt ve üst kat odaları mevcuttur. Batı cephesinin ise, alt kat tonoz örtüleri orjinal, birinci kat örtü sistemi ise, tamamen yıkılmıştır. Revağın kemer ve ayakları mevcuttur..
Girişi doğudan olan hanın üstte 37, altta 24 odası ve 100 at alır ahırı bulunmaktadır. Doğu cephedeki giriş kapısı ve dehlizi orijinalliğini korumaktadır. Zemin kat oda kapıları kemerli, üst kat düz lentoludur.
Hanın dışta yer alan 22 dükkanından kuzeye bakan dış cephesindeki dükkanlar yıkılarak yol genişliği sağlanmıştır. Oldukça bakımsız olan han şu anda özel mülktür.