KARA MUSTAFA PAŞA CAMİİ – MERZİFON – AMASYA

Osmanlı Devleti sadrazamlarından Kara Mustafa Paşa, Merzifon’un Marınca Köyü’ndendir.
Komutanı olduğu Viyana Kuşatması’nın yenilgiyle sonuçlanması bu büyük devlet adamının yaşamının sonu olmuştur. Kara Mustafa Paşa Camii 1666 tarihinde yapılmıştır. Tümüyle dikdörtgen planda olan asıl ibadet mekânı iki bölümden oluşmuştur. Tek kubbeli ana bölüme, kuzeyde
kubbe ağırlığı, üç kemer ve iki paye üzerine bindirilmiş, böylece kuzey duvarı geriye alınarak, mekân genişletilmiştir.
Payeler arasında kalan kısımlardan orta bölüm yarım kubbeli büyük bir niş halinde, yanlar ise birer küçük kubbe ile örtülerek, esas ibadet mekânı ile birleştirilmiştir. Orta kısımdaki nişin yüksekliği yanlara göre daha yüksek tutulmuş ve tek düzelik ortadan kaldırılarak iç mekâna değişik bir görünüm getirilmiştir. Asıl ibadet mekânının üzerini örten büyük kubbenin geçişi köşe trompları ile sağlanmıştır. Dış cephesi, tamamıyla kesme taştan yapılmıştır. Sekizgen kubbe kasnağının köşe boşlukları yine sekizgen ağırlık kuleleri ile desteklenmiş ve estetik açıdan bir bütünlük sağlanmıştır. Caminin şadırvanı 1840 ve 1851 yılında esaslı bir onarım görmüş ve 1875 yılında Zileli Emin adlı bir sanatkâr tarafından şadırvanın kubbe içerisine kalemişi tekniğinde İstanbul manzaraları yapılmıştır. Döneminin önemli örnekleri arasında yer almaktadır.
KAYNAK:YEŞİLIRMAK ORG