ABİDE HATUN CAMİİ – PAŞA KÖYÜ – MERZİFON – AMASYA

Merzifon ilçesi Karamustafa Paşa köyündeki camiyi Kara Mustafa Paşa’nın annesi Abide Hatun 17. yy.’da yaptırmıştır.
Abide hatun Camii Amasya İli, Merzifon İlçesinin 2 km. doğusunda bulunan Karamustafa Paşa Köyünde yer almaktadır. Samsun- Çorum karayolundan gidilmektedir.
Köy içinde bir tepe üzerinde bulunan cami oldukça düzgün bir dikdörtgen plana sahiptir. Kuzey cephesinde ahşap tavanlı bir son cemaat yeri bulunur. Caminin en dikkat çekici yanı iç mekanında bulunan, türünün en güzel örneklerinden olan ahşap nakış işlemeleridir. İç mekanın ahşap kirişlerden oluşan tavanı, kirişlerin arası, kuzey kısmında kalın bir kirişin taşıdığı kadınlar mahfilinin tavanı bitki ve çiçek motifleriyle rengarenk süslenmiştir. Bezemeleri bakımından en güzel Osmanlı eserleri arasında yer alan caminin kündekâri tekniğiyle yapılmış ahşap cümle kapısı da görülmeye değerdir.
KAYNAK:KÜLTÜR PORTALI