YERLİ CAMİ – BUCA / İZMİR

Buca Yerli Cami, Dumlupınar mahallesi dokuzçeşmeler meydanında bulunmaktadır. Hasan Ağa Bahçesinin yakınındadır. Caminin kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığı bilinmemektedir. Ancak caminin haziresinde bulunan mezardaki mezar taşında Zülfüoğlu Nalbant Mehmet, ölümü 1333 yazmaktadır. Caminin yapım tarihi belirtilen bu tarihten önce olmalıdır.

Yerli Cami ve haziresine giriş doğu yönünden avluya açılan bir kapıyla sağlanmaktadır. Cami iki katlı olup önünde son cemaat yeri olarak kullanılan bir alan vardır. Bu alan bir çerçeve ile kapatılmıştır. Caminin önünde bir avlu ve avlusunda bir şadırvanı, yan tarafında da bir haziresi bulunmaktadır. Yapının güneydoğu köşesine bitişik bir de tek şerefeli minaresi vardır. Caminin mihrabı ve minberi ahşaptandır. Caminin bahçesinde bulunan haziresi ve ağaçlar tescillenmiştir.

13. ŞUBAT. 2022 ÇEKİMİ