SUNGURLU KÖYÜ CAMİ – URLA / İZMİR

İzmir ili, Urla ilçesinin yaklaşık 2,5- 3 km. kadar doğusunda yer alan SUNGURLU KÖYÜ, günümüzde terk edilmiş yerleşimlerdendir.
Eğimli bir arazi üzerine kurulmuş köy yerleşiminden bir cami, bir hamam, bir çeşme kalıntısı ulaşabilmiştir. Konutların ise hiçbirinin ayakta olmadığı, tümünün hemen hemen temel seviyesine kadar yıkılmış olduğu gözlenmektedir. Caminin yaklaşık 500- 600 metre kadar batısında 1990 ‘lı yılların sonlarına kadar görülen mezarlık, günümüzde tarla haline getirilmiş, mezarlıktaki taşlar ise, toprağa gömülerek saklanmıştır.
Köyün merkezinde yer aldığı görülen cami, doğudan batıya doğru eğimlim bir arazi üzerine inşa edilmiştir. Kareye yakın dikdörtgen planlı caminin kuzey cephesinin büyük bölümü ile, minare gövdesi ve üst örtünün tamamı yıkılmıştır. Caminin kuzey cephesinin doğu ucunda bir minare kalıntısı kalmıştır. 2000’li yılların başlarına kadar bir kısmı ayakta olan tuğla minare gövdesi günümüzde yıkılmıştır.
1992’de yapılan incelemelerde yaklaşık şerefe kısmına kadar ayakta olan minare gövdesinin tuğlalarının değişik şekillerde dizilmesi ile dikine zikzaklar oluşturan bir süslemesi olduğu görülmekteydi.
Sungurlu Köyü Camisinin mimarisine benzeyen örneklerin XIV. – XV. Yüzyıl içerisinde oldukça çok sayıda benzerinin olmasını dikkate alarak bu yapının da bu dönemde inşa edilmiş olabileceğini söylemek mümkün görülmektedir.
Kaynak: Mehmet Emeç