SULTAN ALAADDİN CAMİİ – İÇ HİSAR – ANKARA

İç Hisar Mahallesinde Aktaş Sokağının başında yer alan cami, basit görünümlüdür. Ankara’nın en eski camilerinden biri olan Alâeddin Camii’nin kıble duvarı iç kalenin zindan kapısına bitişiktir. Giriş kapısı üzerinde üç yazıt bulunmaktadır
Duvarları çok çeşitli devşirme antik malzemenin karıştırıldığı kesme ve moloz taş ile yapılmış olup, üzeri sıvalı, kiremit çatılı bir yapıdır. Minber kitabesine göre, burada yer alan ilk camii 1178 tarihlidir. 1361 ve 1434 yılları ile yakın zamanlarda yapılan tamirlerde esas karakterini kaybetmiştir.
Selçuklu hükümdarı Alaaddin döneminde tamir gören cami bu sebeple Alaaddin Camii adını almıştır. Alaaddin Camii özellikle 1178 tarihini taşıyan minberi, son cemaat yerinde bulunan antik sütun başlıkları ve kapı üzerinde yer alan 14. ve 15. yy. tamir kitabeleriyle önem kazanan bir eserdir. Yapılan araştırmalara göre. 18. ve 19. yüzyıllarda yenilenen cami tarihi karakterini kaybetmiştir.