KALAFAT CAMİ – İKİÇEŞMELİK – İZMİR

İzmir’in İkiçeşmelik semtinde 767 sokak no: 7 bulunur. İzmir’in eski camilerinden olup yapım yılı ve yapan hakkında net bilgi yoktur.

XVIII. yüzyıl yapılarından olduğu sanılan cami; merdivenle çıkılan yüksek bir girişte ahşap son cemaat yeri yine ahşap bir paravan ile ayrılmış kadınlar mahfelinden caminin harim kısmına girilir. Minber ahşap ve orijinal olarak kalmış ise de mihrap sonradan bakım geçirmiş iç kısmı güncel fayans ile kaplanmıştır. Mihrap üstü alçı süslemeleri ile yuvarlak madalyonlarda yazılar caminin tek süsü olarak görülüyor. Tavan ve taban kaplamaları ahşap malzemeden olup elden çıkmak üzeredir. Sonradan yapıldığı anlaşılan tek şerefeli minaresi tek sağlam yapıdır. Cümle giriş kapısı üzerindeki açık minare eskiden kaldığını göstermektedir. Bahçe avlusunda sol kısmındaki kapalı mekânların medrese odaları olduğu sanılmaktadır. Bahçenin doğu kısmında hazire olduğu kalan birkaç mezar taşından anlaşılmaktadır.

Oldukça harap durumda olan KALAFAT CAMİ’sine kısa zamanda onarım yapılması gerekmektedir.