HİSARLIK’TAKİ TARİHİ CAMİ – TİRE / İZMİR

Tire’deki nadide tarihi eserlerden biri olan, yüzlerce yıllık tarihi Hisarlık Camii, yoğun yağışların da etkisi ile bakımsızlığa daha fazla dayanamayarak çökmüş.

Tire’nin Hisarlık  (Köyü) Mahallesinde, 800 yıllık tarihi cami bakımsızlığa daha fazla dayanamamış. Anadolu Selçuklu dönemine ait olduğu bildirilen kerpiç ve ahşaptan yapılma caminin tavanı şiddetli yağmurlara teslim oldu. Tavanı çöken caminin, 15 yıl önce cemaat açsından tehlike oluşturduğu gerekçesiyle ibadete kapatıldığı öğrenildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan cami, 5 yıl önce de tavan süslemelerinin çalınması ile gündeme gelmiş, ancak kısa süre sonra tavan süslemelerinin muhtar Mustafa Gökoğlu tarafından koruma altına alınarak, Tire Müzesi’ne teslim edildiği ortaya çıkmıştı.

Kırsaldaki Hisarlık mahallesinde başka cami olmadığını ve 15 yıldır büyük sıkıntı çektiklerini ifade eden köylüler, “ibadetimizi yapmak için komşu Yuvalı mahallesine gidiyoruz. 15 yıldır köyümüzde ezan sesi yok. Cenazelerimizi bile Tire’de yıkayıp, dini vecibeleri yerine getirdikten sonra köyümüzde defnediyoruz. Ramazan aylarında ise boş duran okulu ibadet yapmak için kullanıyoruz. Köyümüzün tek tarihi camisi göz göre göre yıkıldı. Tarihimize kimse sahip çıkmadı. Cami en kısa sürede restore edildikten sonra tekrar ibadete açılmalı” şeklinde konuşuyorlar.  Köy sakinleri Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden gelen yetkililerin camiyi inceledikten sonra restore edeceklerini söylemelerine rağmen, yıllardır harekete geçilmediğinden yakınıyorlar.

Gerçekten de bu güzelim eşsiz tarihi cami tamamen harabe haline dönüşmüş. Mihrabındaki ve mimberindeki eşsiz güzelliklere sahip çıkılmalı ve bu cami aslına uygun olarak en kısa zamanda restore edilmeli ve ibadete açılarak tarihimize sahip çıkılmalıdır.