ESKİ CAMİ – MUDANYA – BURSA

Eski Cami, Bursa’nın Mudanya İlçesinde Mudanya da, Sahil şeridinin arkasında ki cadde de yer alıyor ve giriş kısmına oldukça yakın yol üzerinde bulunmaktadır
Mudanya ilçe merkezinde bulunan camiyi 1500 yılında Kethuda Halil Ağa yaptırmış.
Eski Cami, Mudanya’nın en eski yapılış tarihli camisidir. Cami hakkında açıklayıcı bir bilgi bulunmamakta, Eski Cami kare planlı bir yapı olarak inşa edilmiş iç kısmında kubbe var ama, kubbenin üzeri, piramit tarzı olarak kapatılmış, dışarıdan bakıldığında kubbesi gözükmüyor.( Gizli kubbe olarak adlandırılıyor.)
Eski Cami tek minareli camilerden, yapımında taşlar kullanılmış, arka bahçesinde Havace Hacı Ali bin Muhammet Hazretleri, Muhammet Necmettin Molla, Mudanya Müdürü Hurşit Ağa Mahdumu Ahmet Bey, Remzi Bey ve Tevfik Efendi, Emine Seher Hanım, Mudanya Naibi İbrahim Efendi, Elhac Salih Efendi Kerimesi Safiye Hatun kabirleri bulunmaktadır.
Eski Cami, ağaçtan beyaz oyma bir minber, klasik eski Osmanlı süslemeleri ile bezenmiş cami mihrabı, tavan ise ağaçtan şerit süslemelerle yapılmış. Eski Cami‘nin bir de yandan girişi bulunmaktadır. Mermer sütunlu kapının üzerinde Osmanlıca yazılar yer almaktadır. Eski Caminin iç kısmında bayanlara ait birde balkon bölümü bulunmaktadır. Caminin giriş kapısı küçük olduğu için, bayanlar için ayrıca bir çıkış yeri yok ve ayakkabıların konulduğu dikine raflar kapının girişinde olduğu için biraz sıkıntı yaratmakta.
KAYNAK: SEYYAH CELEBİ