BANDIRMALI OSMAN AĞA CAMİ – ÇEŞME / İZMİR

İzmir ili Çeşme ilçesi Musalla mahallesi , Çarşı caddesindedir. Mimarı Mehmet oğlu Mehmettir.

1835 yılında Osman ağa tarafından yaptırılmıştır. Moloz yığma taş tekniğiyle uzunlamasına dikdörtgen planlı inşa edilmiştir. Dışı tamamen kesme taşlarla yapılmış olup üzeri sıvanmıştır. İki  katlı olup, alt katı dükkan, üst katı camidir. Cami girişi kuzeydedir. Giriş yeri üzeri kapatılarak son cemaat yeri oluşturulmuştur.  Son cemaat yeri mahalline doğu yönündeki merdiven ile çıkılır. Kapısı sadedir. Caminin tavanı süslemesiz  ahşaptır. Ahşap olan minberi oldukça sade olup, baklava motifi bezek olarak kullanılıştır. Mihrabı, alçıdan yapılmış birbirine sarılmış çiçek bezemeleri ile bezenmiştir. Minareye caminin içinden çıkılmaktadır. Kadınlar mahfeli için asma kat yapılmıştır. Kuzey- güney doğrultusunda yer alan caminin doğu cephesinde dört , batı cephesinde üç, güney cephesinde  mihrabın  iki yanında birer  olmak üzere dokuz pencere vardır. Kırma çatılı olup örtü malzemesi kiremittendir.