SUSUZ DEDE – GÖZTEPE / İZMİR

İzmir’in Konak ilçesinin Göztepe semtinde Susuz Dede Tepesindedir. Hem İnönü caddesinden girişi hem de Mithatpaşa caddesinden girişi olan İzmir’in en büyük parklarından biridir. Parkın en yüksek yerinde halkın Susuz Dede diye andığı kişiye ait bir mezar bulunmaktadır.
Susuz Dede’nin kim olduğu hakkında kesin bilgi olmamasına rağmen; susuzluktan ölmüş bir asker ya da evliya olduğu rivayet edilmektedir. Hatta İzmir’in alınmasında emeği geçen Selçuk’lu alperen bir zat olduğu bu sırada susuzluktan öldüğü söylenmektedir.
Bu yüzden mezarına su dökülür. Cuma günü burası ziyaretçi akınına uğrar. Adak adayan ve mum yakan çoktur. Mumluğu dikkat çekicidir. Çeşmesi ise sade görünümlüdür. Ayrıca tepenin altında Helen döneminden kalma bir kilise olduğu da söylenmektedir.
Türbe için dua etmek ,adak dilemek için gelenlerin dışında ,piknik yapmak için gelenler, çocuklarını parka getirenler, çay içip gazetesini okumak için gelenler ile İzmir’in tepeden bakışı ve deniz manzarasını seyretmek için de gelenleri çoktur.