HATİCE İSFENDİYAR SULTAN TÜRBESİ – BURSA

Bursa herkesin bildiği gibi evliyalar şehridir. Osmanlının kuruluşu boyunca ve sonrasında bir çok esere sahiplik yapmıştır. Bursa’nın Osmangazi ilçesinin Gökdere semtimde hem eski camiler hem de türbeler bulunmaktadır. Eskiden bu bölgeye pek giren çıkmaz olmazdı, kendine has kapalı bir mahalleydi, 2008 yılında başlayan çalışmalar neticesinde Kamberler Parkına dönüşmesiyle bu tarihi mekanlarda gün yüzüne çıkmış oldu.
Hatice Sultan Türbesinin kitabesinde yazdığına göre; Babası İsfendiyaroğlu İbrahim Bey, annesi Sultan Çelebi Mehmed’in kızı Selçuk Hatun‘dur. Eşi, Fatih Sultan Mehmed döneminin Sadrazamı Mahmud Paşa 1474’de öldürülünce, Hatice Sultan Bursa’ya yerleşti. 1502’de Bursa’da vefat etti. Bursa’da eskiden At Pazarı denilen bu alanda kendi adına bir Mescid ve Emir Sultan‘da kagir bir okul yaptırmıştır. Vakıflarına oğlu Süleyman Bey’i mütevelli tayin etmiştir. Yaptırdığı mescidinin yanındaki türbesine gömülmüştür.
KAYNAK: SEYYAH ÇELEBİ