BALGAZ DEDE – YUKARI KIRIKLAR / BERGAMA / İZMİR

Bergama’ya 13 km. mesafedeki Yukarı Kırıklar köyünde bulunan Balgaz Dede ulu bir Çitlembik ağacının dibinde yer almaktadır. Köyün dışındaki bu yatırla ilgili hiçbir bilgi bulunmamaktadır. Mezar taşlarla çevrilmiş viran bir görünümde, hiçbir kitabe ve yatırla ilgili herhangi bir ibare bulunmamaktadır. Kimdir neyin nesidir bilinmiyor. Köylüler tarafından yatır olarak kabul edilmiş ve etrafı tel örgülerle çevrilerek girişine “Balgaz Mezarlığı” diye bir levha asılmış. Bunun dışında herhangi bir ibare yok. Asırlık ağaçlara ve çobanın söylediklerine bakıldığında mezarlığın en az 300 yıl burada olduğu söyleniyor.

Gerçeği:

Bu mezarlık Balgaz Mezarlığıdır. Dede kısmı fazla olmuş. Benim dedem olan Mehmet EMRE nin babası İbram(İbrahim ) Efe ile Onun yakın arkadaşı Hüseyin Efe nin mezarıdır. Buranın gerçek adı Mazgal Mezarlığıdır. Hikâye uzun. Mezarlar 300 yıllık değildir.1890-1900 yıllarına dayanır. Büyük dedem İbram Çavuş ile Hüseyin Efe burada hasımları tarafından Mazgal siperleri kazılarak 15 kişi 10 gün kadar pusuda beklemişler ve onların dönüşünde Ilıca deresi yolunda çatışmada ölmüşlerdir. Bugün burada yer olan Çitlembik ağacında bizim dedelerin atlarından düşürülmesi ile devam eden çatışmadaki mavzer mermileri izi hala vardır. Çatışma yaklaşık 5 saat sürmüş ve aynı yere gömülmüşlerdir. Bugün buraya sadece çocukların cenazesi gömülür. Büyükler kesinlikle gömülmez. Mezarların boyu 4 metredir. Halk kahramanlarını abartmıştır. İbram çavuş 1.70 boylarındadır.

Kaynak: Mehmet Emre