Su Kemerleri

FOÇA SU KEMERLERİ – FOÇA / İZMİR

İzmir ili Foça ilçesinde, Eski Foça da bulunan su kemeri XX. yüzyılın başlarına kadar kullanılmış ve şehrin içe suyu ihtiyacının büyük bir kısmını sağlamıştır.

Kemerin ne zaman yapıldığı konusunda kesin bir bilgi bulunmamakla beraber, Felix Sartiaux’a göre Orta Çağ da yapılmıştır.

XVII. yüzyılda buraya gelen araştırmacı Le Bruyn su kemerinin 180 kemerini saydığını belirtmiştir. Günümüzde büyük bir kısmı ayakta olan bu kemer moloz taş ve kesme taştan yapılmıştır. Kemerler ince, uzun ve yuvarlaktır.

Not Genel kanaate göre Foça’nın su kemerleri, Tedesio Zaccaria tarafından inşa edilmiştir. İlk yapıldığında 180 kemerden oluşmaktaydı ve 500 metre uzunluğundaydı. Su kemerleri, 1920 yılına kadar, yani yaklaşık 750 yıl şehre hizmet etti. Bugün, sadece 30 kemer ayakta durmaktadır.

[Kaynak : Foça Tarihi, Ahmet Vasfi Pekin, Ege Yayınları, İstanbul-2015, s.135].