GERMİR-TAVLUSUN VE DEREVENK VADİSİ – KAYSERİ

Kayseri’ye çok yakın olan, Germir ve Tavlusun tarihle iç içe ve her yeri tarihle örtülmüş, daracık sokaklarında geçmişin ayak izlerine her an rastlamak ve heyecanı yaşamak mümkün. Vadilere oyulmuş yerleşim alanları, kilise ve manastırlar bulunmaktadır. Ayrıca bugünkü yerleşim alanları da mimari açıdan çok önemlidir. Tavlusun bir zamanlar Kayseri’deki bürokratların oturdukları bir sayfiye yeridir. Evlerin adları da bunu göstermektedir. Bu adlardan zamanın Kayseri Valisinin, Belediye Başkanının, Kayseri Kadısının ve bir çok ileri gelen ailelerin burada oturdukları anlaşılmaktadır. Tavlusun daha önceleri Türklerin, Rumların ve Ermenilerin yaşadığı bir yer imiş. Camilerle kiliselerin yan yana yer aldığı, bu yöremiz, Talas ve Derevenk Vadisinin devamında, Germir ve Mimarsinan mahallesine komşudur. Tavlusun’da tescilli 2 kilise, 3 cami, 4 çeşme, 2 köprü, 1 su kemeri, 1 su kuyusu, 1 mektep ve 1 namazgah bulunmaktadır.

Kaynak: Kayseri Valiliği