TREN İSTASYONU – BUCA / İZMİR

Buca – Alsancak demiryolu hattı, 1866’da kurulan ilk demiryolu hattı olan İzmir – Aydın demiryolundan çekilen ilk hat. Demiryolu ile birlikte İzmir de yabancı nüfusunda önemli bir artış olmuştur. Başta zengin levanten aileler olmak üzere gelen pek çok yabancı, İzmir’ in değişik yerlerine yerleşerek, ülkelerindeki yaşam standartlarına yakın yerleşim alanları kurmuşlardır. Bunlardan biri olan Buca, ağırlıklı olarak, İngiliz levanten ailelerin tercih ettikleri yerdir. Şehir merkezindeki dar sokakların ve sıkışık yapılaşmanın sonucu doğabilecek, salgın hastalık, yangın gibi tehlikelerden uzakta rahat yaşamaktadırlar. Bornova, Kızılçullu (Şirinyer), Buca ve Seydiköy başlıca yerleşim alanlarıdır. İşyerleri Alsancak’ta olup, evleri Buca’da olan levanten aileler için demiryolu, mükemmel bir ulaşım biçimiydi. İzmir-Aydın Demiryolu Şirketi haricinde, özel girişimciler tarafından Buca’ ya 1870 yılında Buca’nın ünlü üzümünü Alsancak limanından tüm Dünya’ya ulaştırmak için Levantenler tarafından demiryolu hattı yapıldı. Bu hat Şirinyer’ den ayrılarak, Buca nın içlerine, Levantenlerin yerleşim alanlarına kadar gidiyordu.
Bu hattın diğer banliyö hatlarından farklı bir özelliği mevcuttur. İzmir-Aydın hattı boyunca sıralanan istasyonlar, tek istasyon binası ve müştemilat binalarına sahipken, Şirinyer istasyonu çift hat ve yolcu binasına sahiptir. İlk başlarda Kemer-Şirinyer arası tek hat olup Şirinyer’ e varmadan bir makasla ayrılırmış. Buradan ana istasyonun karşısında bulunan ve ana istasyondan biraz daha büyük olan ikinci istasyona gelir. Oradan da Buca’ya gidermiş. Daha sonra, hem Buca, hem de Aydın yönüne artan talep üzerine yaşanan sıkışıklığı azaltmak için, Kemer- Şirinyer arası çift hatta çıkarılmış. Çift hat işi, Buca ya ilk trenin çalışmasından kısa bir süre sonra tamamlanmış. Ayrı şirketlerin işletmesi haricinde, İngilizlerde daha ağır basan, “sınıf “ kültürünün bir emaresi olarak yapılan bir istasyondur Şirinyer deki ikinci istasyon. Bu istasyonda, birinci sınıf levantenler ve aileleri, Alsancak veya Buca yönüne giden trenleri, ikram edilen çay, kurabiye ve çörekler eşliğinde beklerlermiş. Aydın veya daha sonra kurulacak Seydiköy e gideceklerle bir karışıklık yaşanmazmış. Neticede Seydiköy tarafında, ağırlıklı Rum zenginler oturmaktaydı.
Hat banliyö çalışmalarından dolayı 2006 yılından beri atıl durumdadır. Buca istasyonunun farkı ara istasyon değil de hattın sonundaki istasyon olmasıdır. İstasyon 9 Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi girişindedir.
2005 yılında seferler sabah ve akşam olmak üzere sınırlandırıldı. Bu tarihi demir-yolundan en son tren 2006 yılında 18:34’de Buca istasyonundan Basmane garına hareket etti. O günden sonra da bu tarihi İstasyona tren uğramadı