TEPECİK KÖŞKÜ – İZMİR

Hilal Mahallesi sınırları içinde kalan Şehit Fazıl Bey Ortaokulu’nun (ESKİ AGİOS KONSTANTİNOS KİLİSESİ BİNASI ) hemen aşağısında 1905 yılında yapılmış olan muhtemel kilise ile ilgili kişilerin (papaz veya din görevlilerin ) kaldığı söylenen tarihi ev talan edilip yıkılmak üzeredir.
Tarihi yapının giriş kapısı üzerindeki yazıda 1905 tarihi görülmekte. Ayrıca Pencere söve üstü süslemelerinde Ω, , ∑, Π gibi Grek alfabesi harfleri ile Paris union etiketi bize yapının Rumlardan kaldığının kanıtıdır.
İzmir Konak ilçe belediyesi tarafından kamulaştırılan tarihi yapı uzun zamandan beri atıl durumda kalmış, Olumsuz şekilde kimsesizler tarafından hoyratça kullanılan yapı elden çıkmak ve yıkılmak üzere olduğu görülmüştür. .Restorasyonun bir an önce yapılması için girişimlerde bulunulmuş, netice beklenmektedir.

KONAK İLÇE Hilal Mahallesi sınırları içinde kalan Şehit Fazıl Bey Ortaokulu’nun (ESKİ AGİOS KONSTANTİNOS KİLİSESİ BİNASI ) hemen aşağısında 1905 yılında yapılmış olan muhtemel kilise ile ilgili kişilerin (papaz veya din görevlilerin ) kaldığı söylenen tarihi ev talan edilip yıkılmak üzere idi.

Restorasyonu uzun zaman beklemiş, bu zaman içinde binanın güney duvarı sökülmüş elden çıkmak üzere iken bir an önce yapılması için girişimlerde bulunulmuş, Değerli dostumuz ORHAN BEŞİKÇİ Milliyet gazetesinde kendi köşesindeki tepkili yazıları ile neticede eser kaybolmadan yeni yüzüne kavuşmuştur.

BİNA ŞUAN KONAK BELEDİYESİ ROMAN KÜLTÜR MERKEZİ OLARAK HİZMET VERİYOR.

Kaynak: Erol Şaşmaz