SAZOVA PARKI – ESKİŞEHİR

Eskişehir gezilecek yerler listesine eklenebilecek en güzel ve keyif dolu cazibe merkezlerinin başında gelen Sazova Parkı, Kütahya yolu üzerine yer alıyor.

“Eskişehir’in Disneyland’ı” lakabına layık görülen parkın açılışı, yapımı henüz tamamlanmadan 2008 yılının ekim ayında gerçekleştirilmiş.

Parkın resmi adı aslında Bilim, Sanat ve Kültür Parkı. Ancak başta yerel halk olmak üzere herkes, cazibe merkezini daha çok bulunduğu bölgenin ismiyle anmayı tercih ediyor.

Ağırlıklı olarak çocukların ilgisini çekebilecek tarzda mekânlarla dolu olan Sazova Parkı, yaklaşık 400 bin metrekarelik alan üzerine kurulmuş. Çocuklar için dediğimden dolayı sakın sadece oyuncaklarla dolu bir yer aklınıza gelmesin. Çünkü parkın içerisinde yetişkinlerin de keyifle zaman geçirebilecekleri bölümler bulunuyor.

Bu nedenle Bilim, Sanat ve Kültür Parkı, bilhassa çocuklu ailelerin Eskişehir’de en çok vakit geçirdikleri yer olma özelliğini taşıyor.

Sazova Parkı’nda yer alan tüm gezi noktalarını dolaşmak abartısız tüm gününüzü alabilir. Üstelik Bilim, Deney Merkezi, Sabancı Uzay Evi ve Masal Şatosu gibi noktalarda belirli saatlerde düzenlenen tur ve gösterimler için parkın kalabalık olduğu günlerde bilet veya yer bulamama sıkıntısı yaşayabilirsiniz.

Sazova Parkı’nda en çok ilgi gören yerlerin başında, etkileyici görünüme sahip Masal Şatosu geliyor. Zaten yapı, parkın sembolü konumunda.

İlk bakışta şatonun tasarımında Disneyland Paris‘teki türdeşinin örnek alındığını düşünebilirsiniz. Ancak işin aslı hiç de öyle değil.

Şatonun tasarımında İstanbul’daki Galata ve Kız kuleleri ile Topkapı Sarayı başta olmak üzere Türkiye’nin farklı yerlerindeki sekiz tarihi yapıdan ilham alınmış.

Sazova Parkı’nda, Masal Şatosu’nun ardından en dikkat çekici bölüm olarak Korsan Gemisi öne çıkıyor. Göletin hemen yanı başındaki gemi her ne kadar “Korsan” konsepti ile dekore edilmiş olsa da tasarımında daha gerçekçi bir temaya sadık kalınmış.

Yani yapımında, 1620 yılında ABD’ye yerleşme hayalleri kuran Pilgrimler’in İngiltere’den başladıkları yolculuklarında Atlantik’i aşmak için kullandıkları Mayflower isimli gemi örnek alınmış.

Gemi Müzesi adıyla da anılan parkın bu bölümünde; kaptan köşkü, zindan ve kiler olarak tasarlanmış kısımlar ziyarete açık tutuluyor.

Başta hamaklar ve fıçılar olmak üzere yerleştirilen çeşitli malzemeler sayesinde gemideki ortam gayet gerçekçi hale gelmiş. Yani en azından çocukların ilgi gösterebilecekleri bir ortam oluşturulmuş.

Kapladığı alan itibariyle Sazova Parkı’nı baştan sona yürüyerek gezmek hayli zahmetli bir aktiviteye dönüşüyor. Neyse ki projenin tasarım aşamasında, ziyaretçilerin daha rahat dolaşmalarına olanak tanıyacak gezi treni unutulmamış.

Trene binmek için Sazova Parkı’nın ana girişinin hemen sol tarafındaki durakta bekleyebilirsiniz. Trenin bir tam turu tamamlaması, aşağı yukarı 15 dakika sürüyor. Yalnız hava şartlarının iyi olduğu hafta sonları trene binmek için uzun süre kuyrukta beklemek gerekebilir.

Gezi treninin durakları, bekleyen yolcular dışında fotoğraf çekmek isteyenlerden de yoğun ilgi görüyor. Hatta düğün arifesindeki birçok çift, fotoğraf çekimi için tasarımı gayet hoş olan durakları tercih ediyor.

Sazova Parkı; şehrin batı tarafında, Yeni Eskişehir Stadyumu’nun hemen yanı başında yer alıyor. Merkezi konumu sayesinde şehir merkezinden bu harika cazibe merkezine birçok farklı yöntemi kullanarak rahatça ulaşabilirsiniz.

KAYNAK: PLANT DERGİSİ