RENDA KÖŞKÜ – BUCA / İZMİR

Buca Renda Köşkü olarak bilinen tarihi yapı hakkında fazla bir bilgi yoktur. 1850’li yıllarda postahane olarak kullanılmıştır. Daha sonra 1976 yılına kadar Özel Çamlaraltı Koleji olarak kullanılan bina sonrasında 1995’e kadar da buca Ticaret Lisesi’nin idari binası olarak kullanılan bina bu tarihten itibaren boş kaldı.

Renda Köşkü de, yönetimlerin ilgisizliği sonucu göstere göstere yok olan başka bir tarihi eser olarak kayıtlara geçmiştir.

Renda Köşkü, 1976’ya kadar Çamlaraltı Koleji, bu tarihten sonra ise Buca Ticaret Lisesi’nin idari binası olarak kullanılmıştır. 1995’te boşaltılan bina, geçen zaman içinde harabeye dönüşmüştür. Buca İlçe ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri, 1998’den 2006’ya kadar defalarca İzmir Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’na binanın durumunu iletmiş ancak İzmir Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, röleve ve yenileme projeleri hazırlanmadan yapıya müdahaleye izin vermemiştir…

Buca Belediyesi, binanın 2003 yılında yola doğru çökmesinin ardından yapının etrafına metal bariyer çekmiştir. Günümüzde yan duvarlarının çoğunun yıkılmasıyla daha da harabeye dönen Renda Köşkü de, yönetimlerin ilgisizliği nedeniyle göstere göstere yok olan başka bir tarihi eser olarak kayıtlara geçmiştir.