KAHVECİ BİLAL AĞA KONAĞI (AYTO KÜLTÜR EVİ) – AYDIN

Aydın Ticaret Odası’nın (AYTO) Aydın’a kazandırdığı önemli kültürel projelerden olan AYTO Kültür Evi 1924-1930 yıllarında Macar ustalar tarafından yaptırılan ve Bilal Sabuncu’nun dedesinin yaşadığı Kahveci Bilal Ağa Konağı’nın Aydınlılar ile dışarıdan gelen yerli ve yabancı turistlere göstermek için restore edilen konağın ilk ziyaretçileri Aydın Doğa Sporları Topluluğu oldu. AYTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Alp Alpargun, ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Mükerrem Kürüm ve AYTO Kültür Evi Müdüresi Arkeolog İlknur Karaçayır tarafından karşılanan ilk ziyaretçiler, AYTO Kültür Evi’nde Aydın’ın 80-90 yıl öncesi sosyal ve ekonomik yaşamında izleri görme fırsatı buldu.
AYTO Kültür Evi bahçesinde ağırlanan ve Arkeolog İlknur Karaçayır ile birlikte gruplar halinde konağı gezen ziyaretçiler, Aydın’dan yapılan ilk incir ihracatı dosyasını, Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası ürünlerini, Aydın’da Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait ev, giyim ve günlük kullanım eşyalarını, 1950 yılında dönemin ünlü yönetmeni Faruk Kenç tarafından çekilmiş Çakırcalı Mehmet Efe filminin bezden yapılmış sinema afişini, Osmanlıca küre dünya haritasını ve daha bir çok eseri görerek tarihi bir yolculuk yaptı.
AYTO’nun Aydın’a kazandırdığı AYTO Kültür Evi’nde ilk resmi ziyaretçileri ağırlamanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden AYTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Alp Alpargun, “AYTO Kültür Evi’nin ilk resmi ziyaretçileri olarak Aydın Doğa Sporları Topluluğu üyelerini ağırladık. 15 Ekim Pazartesi gününde itibaren sabah 09.00 akşam 17.00 saatleri arası hafta ii her gün ve Cumartesi-Pazar randevu almak kaydıyla konağımız bütün Aydınlı ziyaretçilerimize ve hemşerilerimizin şehir ve yurt dışından gelecek misafirlerini gezdirmeleri için güzel bir hizmet sunacak. Bu konak Aydın’da 80-90 yıl önceki yaşamı anlatan hem Cumhuriyet öncesi hem de Cumhuriyet sonrasından Aydın ve Ege Bölgesi’nden toplanmış eserleri ve envanteriyle Aydınlıların hizmetinde olacak” dedi.
AYTO’nun 2011 yılında konağı almayı ve restore etmeyi planladığını anımsatan Alpargun, projenin hayata geçirmesi için kurulan AYTO Danışma Kurulu’nda katkı veren ADÜ öğretim üyeleri, Aydın Eski Eserleri Sevenler Derneği ve sivil toplum örgütü temsilcilerine teşekkür etti. Alpargun, “Mükerrem Kürem Hocamız ve ekibinin AYTI Kültür Evi’nin hazırlanıp bu hale getirilmesinde çok büyük emeği var. Sanırım 15 gün sonra TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nın Aydın’a gelip Sayın Valimizle beraber konağımızın resmi açılışını gerçekleştirmesini bekliyoruz. Ama bütün Aydın’a çağrı yapıyoruz. 15 Ekim’den sabah 09.00 akşam 17.00 arası Aydın’da 80-90 yıl önce nasıl bir yaşam vardı, nasıl bir ekonomik hayat vardı, nasıl bir sosyal ilişkiler vardı gelip konağımızda görebilirler” diye konuştu.
ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Mükerrem Kürüm de, AYTO Kültür Evi’nde ilk ziyaretçileri ağırlamanın kendilerini mutlu ettiğini belirterek, “Aydın Doğa Sporları Kulübünün konağı ziyaret etmesinden çok mutlu olduk. Çünkü AYTO burası için çok önemli bir misyonu üstlendi. Aydın’da Macar ustalardan günümüze kalan bir konut AYTO tarafından bir kültür evine dönüştürüldü ve burada bir çok etnografik eser sergileniyor. Küçük bir bölümde olsa Sümerbank sergisi bu konakta yer alıyor. Bizim buradaki amacımız gelecek neslimize ve Aydın’da yaşayan büyüklerimize geçmişten bir nebze hatıraları bir araya getirtmek ve de hiç görmeyenlere de geçmişi hatırlatıp, gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak. Bu anlamda gerek koleksiyonerlerden gerek antikacılardan gerekse bağış yoluyla elde edilen eserleri düzenleyerek, kataloglayarak ve envanterlerini tamamlayarak böyle bir sergileme düzeni oluşturduk. Bu projede görev alan ekip arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Topluluk olarak bu yıl doğa sporları yanında kültürel etkinlikler düzenlemeye de karar verdiklerini kaydeden Aydın Doğa Sporları Topluluğu Başkanı Akın Sakallı ise, ziyaretin kendileri içinde bir ilk olduğuna değindi. Sakallı, şöyle konuştu: “Aydın Doğa Sporları Topluluğu olarak genel anlamda daha çok doğa sporlarıyla ilgileniyoruz ancak bu yıl kültürel ve gezi anlamında da programlar yapmaya başladık. Öncelikle Aydın’ımızın merkezi olan ve Aydın’ımızın kültür merkezi olan AYTO Kültür Evi’ni gezerek görmek istedik. İlk ziyaretçilerin bizim olmamız bizim açımızda da çok sevindirici. Gezimizden çok memnun kaldık. Çok güzel bir sergi olmuş. Bu yüzden emeği geçenlere teşekkür ediyoruz”
“Aydın’ın tarihini yansıtan restore edilmiş bir yerde bulunmaktan gerçekten mutluluk duydum. Etnografya müzesi gibi çok güzel eserlere yer verilmiş. Eskiye ait şeyleri görüp yaşamak ve onları tekrar hatırlamak gayet güzel. Tarihimize sahip çıkmadan geleceğimizi inşa etmemiz çok mümkün değil. Onun için AYTO Kültür Evi çok güzel bir girişim. Emeği geçen herkesi kutluyorum”
Kaynak: IHA