NURDAGÜL BÜYÜKKARHAN EVİ – BERGAMA / İZMİR

Nurdagül Büyükkarhan Evi Ulucami Mahallesi Soğan Dere Sokağı üzerinde, No:2 655 ada 32 parselde bulunan 62 metrekare tapu alanına sahip Nurdagül Büyükkarhan hanımın avlulu kârgîr evi Bergama’nın klasik evlerinden biridir.

Nurdagül Büyükkarhan’ın babası Zeynel Abidin Dinçer aşçıymış. Yugoslavya’dan mübadele sürecinde gelmişler Bergama’ya.

Önceleri Bergama’da göçmen evlerinde oturmuşlar. 1960 yılında bu evi satın almışlar. Nurdagül Hanım’a babadan miras kalmış ev. Nurdagül Hanım bu evde gelin olmuş. Oğlunu bu evde dünyaya getirmiş. Kendisinden iki yaş küçük kardeşini bu evde kaybetmiş. Daha sonra eşinin işi dolayısı ile Bergama’dan ayrılmışlar.

Ancak eşi ve çocuklarının anılarında Bergama ve bu konut o kadar değerli ki sürekli yaşayamasalar da bakımını yaparak yaz aylarında buraya göçüyorlar. Bodrum üzeri tek katlı konutun girişi, birinci kattan sağlanıyor. Yüksek nişle tasarlanmış giriş katına yüksek merdivenlerle ulaşılıyor.

Alt katta (bodrum katında) girişe göre sağ tarafta izi bugünde okunabilen bir çeşme mevcut. Birinci katta yer alan dağılım mekânı dört odaya açılıyor. Yapı, Bergama Evrensel Kültür Mirası başlığı altında Tarihi Çevrenin Korunması ve Turizme Kazandırılması alt başlığı ile 2007 yılında Bergama Müzesi tarafından yayınlanan bir kitapta yer almıştır.

Nurdagül Hanım’la sohbet ediyoruz. Ailede hem göçmenlik hem de aşçılık olunca soruyoruz elbette. Yugoslav kültürü ile ilgili bilgiler içinde kendilerine ailelerinden yadigâr iki yemek adı öğreniyoruz. Bir tanesi Tireşli Köfte diğeri ise Dürüyan Yemeği…

KAYNAK: TARİHE SAYGI KİTABI – İBB