MUAMMER KANGAL (KANGAL AĞASI) EVİ – SİVAS

Sivas Merkez Akdeğirmen Mahallesindedir. Şahıs Mülkiyetidir.

Bodrum + iki katlıdır. Bodrum yığma taş, diğer katlar ahşap karkas arası taş dolguludur. Briket duvarlı bahçe içinde, doğusu sokağa cepheli ve giriş demir kanatlı bahçe kapısı ile sokaktan verilmiştir. Bina kırma çatılı olup, çatı eternit kaplı, kapı ve pencereler ahşap söveli, çift kanatlı, köşeler ahşap, kat araları ahşap silmelidir.

Batı Cephe: Zemin kat çıkıntılı olup, bodrum seviyesi ahşap ile kaplanmıştır. Zemin ikili düzende 6 pencereli, üst kat (+) Planlı olup, cephesi bir kare pencerelidir.

Doğu Cephe: Cephe ortası içe girintili, giriş çift kanatlı ahşap kapı ile, kapı yanları birer pencereli üst katın ön yüzü 2, yanları birer pencerelidir.

Güney Cephe: Bodrum bir küçük pencereli, zeminde ikisi küçük üç pencere mevcuttur. Üst kat ön cephe iki, yanlar birer pencerelidir.

Kuzey Cephe: Bodruma açılan giriş kapısı ahşap olup 1 küçük pencerelidir. Zemin 5, üst kat ön cephe 2, yanlar birer pencerelidir.

Bina kırma çatılı, eternit kaplı, geniş saçaklı, saçak altı ahşap kaplamalıdır.

Kapı ve pencereler ahşap söveli ve çift kanatlıdır. Köşeler ahşap olup kat araları ahşap silmelidir.

YAPILAN ONARIMLAR: Sıva ve çatı onarımı görmüş.

KAYNAK: SİVAS KÜLTÜR ENVANTERİ