LA FONTAİNE KÖŞKÜ – BORNOVA / İZMİR

La Fontaine Köşkü (Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı Eski Binası)
La Fontaine köşkü St. Mary Magdalene Kilisesinin karşısında Murat Köşkünün yanında bulunmaktadır.
Binanın kayıtlarında gözlenebilen en eski sahibi James La Fontaine
(1881- 1993)dir. James La Fontaine, Büyük Evi 1836 da satın alan Charlton Whittalin torunu olan Blanche Magdalene Whittalin oğluydu.
Kuyulu Ev adıyla da bilinen, günümüzde Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezinin bulunduğu binanın da sahibi olan James La Fontainenin ölümüyle her iki bina da eşi Clara Lillian La Fontaine (Keyzer ve çocukları Rhoda, Rodney ve Audreye geçmiştir. Köşk, 1941 yılında Clara La Fontaine in
yeğeni Ruby Gladys Whittall (De Zandonati) tarafından aileden satın alınmıştır.
Köşk, Ege Üniversitesinin bina ihtiyacından dolayı 1963 yılında Ruby Gladys Whittall dan satın alınmıştır.
1975 yılında kadar E. Yapı ve Fen İşleri Daire Başkanlığı olarak kullanılan bu Levanten evi, takip eden yıllarda geçici olarak sırasıyla:
Körler Okuluna, Jandarma Tabur ve Topçu Tugayı Komutanlığına ve Toplum Sağlığı Enstitüsüne tahsis esilmiştir.
1996 yılında tekrar Ege Üniversitesinin kullanımına alınan binada, 1996-2001 yılları arasında Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ile Ege Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarih Başkanlığı; 2001-2009 yılları arasında Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı hizmet vermiştir.

Yapılan restorasyon sonucunda Ege Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap
Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Müzesi olarak değerlendirilecektir.