KOMUTANLIK ESKİ BİNASI – BERGAMA / İZMİR

Eski Belediye Binasının yanında bulunur.
Bir katlı olan yapı mimari üslubu ve cephe özelliklerine bakılarak 19. Yüzyıl sonuna tarihlendirilmektedir. Eski kayıtlarda Merkez Komutanlık Binası olarak belirtilen yapı uzun bir süre İlçe Halk Kütüphanesi olarak kullanıldı. Yapı; etrafı muntazam kesme taş ile sınırlandırılmış oldukça büyük pencereler tarafından aydınlatılmaktadır. Cephe özenli işlenmiş pencerelerin kilit taşı noktalarında plastik etki yaratan akantuslar bulunmaktadır. Yine kemerler üzerinde aynı karakterlerde rozetler bulunmaktadır. Köşe bitişleri kesme taştan dişli olarak yapılmıştır. Profillendirilmiş saçak dar tutulmuş, Yapıya üç yönlü taş bir merdivenle girilmektedir. Ahşaptan çift kanatlı giriş kapısının hemen arkasında küçük bir hazırlık mekanı bulunmaktadır.
Bergama Belediyesi tarafından 2011 yılında restorasyon çalışmaları sonucunda bugün Haluk Elbe Çok Amaçlı Toplantı Salonu olarak kullanılmaktadır.

KAYNAK: BERGAMA BELEDİYESİ