KAPADOKYA MESLEK YÜKSEK OKULU – MUSTAFA PAŞA – NEVŞEHİR

Mehmet Şakir Paşa Medresesi ya da Kervansaray adı ile de bilinen bu yapı Ürgüp‘e Bağlı Mustafapaşa Kasabasında Sinasos Meydanı’nda bulunur.

1316 (H)- 1899 (M) Osmanlı önemi olan yapı, dikdörtgen planlı anıtsal portallı taş bir yapıdır. Kapısı ahşap oymacılığı yönünden zengindir. Avlulu tonozlu kare yada dikdörtgen planlı odaları vardır. Dikdörtgen planlı ve yuvarlak kemerli pencereler yapıya hareketlilik kazandırmaktadır.

Medresenin giriş kapısı Taç kapı şeklindedir. Yüzeyler bitkisel ve geometrik süslemelere sahiptir. Yuvarlak kemer üstünde yedi satırlık mermer kitabe vardır. Taç kapıdan üstü açık avluya girilir. Avlu cephelerinde öğrenci odalarının önünde sekiz kenarlı sütunların desteklediği kemerli revak yer alır. Asimetrik U planlı bir yapıdır.

Medrese bugün yine Kapadokya Meslek Yüksek Okulu bünyesinde eğitim amaçlı olarak kullanılmaktadır.

KAYNAK: kapadokyaperibacalari.com