ESKİ KIZ MESLEK LİSESİ – BERGAMA / İZMİR

Bu yapı Talatpaşa Mah. Abacıhan Sokak, Samanpazarı Sokak ve Kınık Caddesi’nin birleştiği alanda yer alır. Yapı adasının ilk parselinde, meydana cepheli olarak, taş ve tuğla almaşığı ile iki kat halinde inşa edilmiştir. Bir süre Eski Türk Ocağı olarak daha sonra otel ve mağaza olarak kullanılmıştır İki Sokak arasındaki kot farkından dolayı Samanpazarı Sokak’tan girilen kısmı bodrum kata sahiptir. Kız Meslek Lisesi olarak kullanılırken zemin katta mutfak ve WC gibi eklentilerle içte tadilat yapılmıştır.
Zemin katta Kınık Caddesine bakan odanın yere kadar olan girişi kapatılarak pencere haline getirilmiştir. Tüm pencere ve kapılar andezit taşından; sivri-basık-düz ve Bursa kemerli sövelerle çevrilidir. Abacıhan Sokağından üç girişi, zemin katında kota bağlı olarak kademesi vardır. Üst kata ahşap bir merdiven ile çıkılır. Koridor çevresinde altı salona sahiptir. Dar cephede boydan olmak üzere üç adet balkon, döküm konsollara oturur. Ara duvarlar hımış tekniğindedir. Ara kat döşemesi ahşap olup putrel takviyesi yapılmıştır. Dış duvar örgüsü taş-tuğla almaşıktır.
Zemin katta, sütunların üstü çepeçevre putrelle bağlandıktan sonra tam kemer şeklinde tuğla örgüsü, ara kat silmesine kadar da düz tuğla ile örülmüştür.

. Meydana bakan dar kenarı her iki katta da üçlü açıklıklara sahiptir. Altta taş sütunların taşıdığı yuvarlak kemerler tuğladandır. Üstte demir konstrüksiyonlu balkona açılan açıklıklar taş sövelidirler ve yapıya düşeysellik katmaktadırlar. Doğu ve batı cepheleri oldukça ferah tutulmuş, bol pencerelidir. Her iki cephede de ikinci kat seviyesinde demir konstrüksiyonlu birer küçük balkon bulunur. Kırma çatısı Alaturka kiremidiyle kaplanmıştır. Yapının 2013 yılında Bergama Kaymakamlığı tarafından restorasyonu yapılarak, sergileme amaçlı salon ve Bergama İlçe Halk Kütüphanesi olarak hizmet vermektedir.

Kaynak: Bergama Belediyesi