DEMİRKÖPRÜ BARAJI – MANİSA

Demirköprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) Manisa’nın Salihli ilçesinde Gediz Nehri üzerindedir. Kamuya ait olan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından işletilen santral 69 MWe kurulu gücü ile Türkiye’nin 185. Manisa’nın ise 6. büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye’nin 80. büyük Hidroelektrik Santrali’dir. Demirköprü Barajı ve HES ortalama 112.654.452 kilovatsaat elektrik üretimi ile 34.035 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu (konut, sanayi, metro ulaşımı, resmi daire, çevre aydınlatması gibi) tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilir. Demirköprü Barajı ve HES sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında ise 35.763 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapmaktadır.

1960 yılında hizmete açılan Demirköprü Barajı’nda her biri 23 MW gücünde 3 adet türbin bulunmaktadır.

KAYNAK: DSİ enerjiatlasi.com