BOLAMAN MAHALLESİ-HAZNEDAROĞLU ABDULLAH BEY KONAĞI – FATSA – ORDU

Ordu ili, Fatsa ilçesi, Bolaman Mahallesindedir.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda taş ve ahşap malzeme kullanılmıştır. Yapı, bir bodrum kat, bir zemin kat ve bir normal kattan oluşmaktadır. Yapı üzerinde yer alan kitabesine göre, Haznedaroğlu Abdullah Bey tarafından 1784 yılında inşa edilmiştir. Kat ve köşe silmeleri ahşaptır. Doğu batı doğrultusunda dikdörtgen planlı olan yapının ana girişi doğu cephesinde bulunmaktadır. Yapının kuzey cephesinde bodrum katı beden duvarları, sur duvarlarıdır. Yapının bodrum kat dışındaki pencereleri giyotin penceredir. Bodrum katta bulunan yedi adet pencere taş pervazlıdır. Kuzey cephesi zemin ve normal katı, ahşap silmelerle üç bölmeye ayrılmıştır. Zemin katta sekiz, normal katta on adet pencere açıklığı bulunmaktadır. Kuzey cephesindeki zemin kat pencereleri dikdörtgen formlu olup ahşaptır. Normal kat pencereleri sivri kemerli olup sivri kemerin birleşim noktaları uzatılarak ahşap malzemeden motif oluşturulmuştur. Üst örtü kırma çatı olup örtü malzemesi Alaturka kiremittir. Yapının batı cephesinde ek bir bölme mevcuttur. Güney cephesi sonradan yapılan bir bina ile bitişik nizam durumundadır.

KAYNAK: KARADENİZ KÜLTÜR ENVANTERİ