BAKIRCILAR ÇARŞISI – GAZİANTEP

Bakırcılar Çarşısı, Gaziantep’te bulunan tarihi bir çarşıdır. Çarşı, adını orada satılan bakır eşyalardan almıştır. Bakır işçiliği Gaziantep’te 400 yıllık geçmişi olan bir el sanatıdır.

Genel olarak Bakırcılar Çarşısı olarak adlandırılan ancak, birçok el sanatı esnafının üretim yaptığı bir çarşılar kompleksinden oluşan Gaziantep Bakırcılar Çarşısı ahşap kaplamalı dükkânları, taş döşenmiş sokakları ile bizlere başka bir dönemden kesitler sunmaktadır.

Bakırcılar Çarşısında yer alan dükkânların yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte 19’uncu yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Tek katlı dükkânlardan oluşan çarşı, hanlar bölgesi içinde yer almaktadır. Kemerli girişlerle sokağa açılan dükkânlar düzgün kesilmiş sert kalker (keymıh) taştan yapılmıştır.

Kültür Yolu Projesi kapsamında yer alan çarşı Tarihi Kentler Birliği’nin “Başarı Ödülüne” layık görülmüştür. Çarşıya adını veren bakırcılık sanatı varlığını günümüzde de yoğun bir şekilde devam ettirmektedir.

Gaziantep’in merkez Şahinbey ilçesinde bulunan Bakırcılar Çarşısı’nın yapılış tarihi tam olarak bilinmemekle beraber mimarisi ve yapısı itibariyle 1800 yıllarda yapıldığı düşünülmektedir. Çarşı içerisindeki çanak sesleri, ahşap kaplamalı dükkânlar, Arnavut kaldırımı görünümlü taş sokaklar ile insanı farklı bir döneme götürmektedir.

Her ne kadar adı Gaziantep Bakırcılar Çarşısı olsa da içerisinde bakır eşyalar haricinde birçok hediyelik eşya ve ihtiyaç malzemesi satılmaktadır.

El işi eşyalar, deri ayakkabılar, baharatlar, tespihler, sabunlar, takılar, bakır eşyalar vb. birçok ürünü bulabileceğiniz tarihi çarşı Gaziantep’in merkezinde bulunuyor.

Tek katlı dükkânlardan oluşan çarşı girişleri kemerli bir yapıya sahiptir.

Çarşı içerisinde günümüze kadar mesleğini sürdüren bakırcıları izlemeden de geri dönmeyin. Elleriyle hala bakıra şekil veren ve bunları müşterilerine sunan ustaları görmelisiniz. Bakır cezveler, fincanlar vb. el işi olduğundan eşsiz olması değer verdiğiniz kişilere değerli bir hediye olabilir.

Tarihimizi, kültürel mirasımızı, el sanatlarımızı gerek yerli gerekse yabancı turistlerin ilgisini çeken, ayrıca çok güzel tanıtımını yapan; Gaziantep ziyareti sırasında mutlaka görülmesi gereken yerler listesinde yer almasına katkıda bulunan Bakırcılar Çarşısı esnafı oldukça misafirperverdir.  Gaziantep’e gelmiş iken Bakırcılar Çarşısına uğradıktan sonra Kale altında ki kebapçılardan birisinde yemeğimizi yiyerek üstüne de şöyle güzel bir baklava yiyebilirsiniz.

Kaynak: Kültür Portalı