SEBİLE HANİM KONAĞI – ÜNYE / ORDU

Konağa adını veren “Sebile Hanım” konağın sahibi Hasan beyin (Hasan Şimşek) annesidir.

Hasan Bey’in yine belediye eski başkanlarından Burhan Artur’un kızından aldığı konak iki yüz kadar önce yapılmıştı. İlk sahibi ve ya yaptıran Pamukçuoğulları adında bir aileydi. Pamukçuoğullarının bizim tanıdığımız iki ünlü akrabası vardır, biri bestekâr Ulvi Cevat Erkin diğeri ise dışişleri eski bakanı Feridun Cemal Erkin. Bu iki ünlü kişi Ünyelidir.

200 yıllık tarihiyle Otel Sebile Hanım Konağı, Kültür ve Turizm Bakanlığı denetiminde olup, Karadeniz’in İncisi, 15000 yıllık tarihe sahip, güneşin denizden doğup denizden battığı, maviyle yeşilin birleştiği Ünye’nin merkezinde, tarihi surların üzerindedir. Samsun – Ordu karayoluna ve denize 100 metre, Şehir merkezine 150 metre mesafededir.

Sebile Hanım Konağı 16 oda 32 yataklı olup 3 katlıdır.

Konağı yaptıran Arapzade İsmail Efendi’dir. (Nüfusta “Arapzade” iken, aynı kişi İrfan Dağdelen’in Ünye Doğumlu Osmanlı Devlet Adamları isimli çalışmasında “Azizzade” olarak geçiyor.) İsmail Efendi, babası Arapzade Mehmet Efendi ile birlikte Şam’dan gelip Ünye’ye yerleşen varlıklı bir ailedir. Gelirken yanında heybe dolusu altın getirdiği rivayet edilir.Buraya kadar aktardığımız bilgilerin kaynağı; Ünye Tapu kayıtları ve Hamdi Aktan’dır.

Hamdi Aktan, ağırlıkla annesi Kadriye Aktan’dan öğrendiklerini aktarmaktadır. Kadriye hanım Süleyman Efendi’nin torunudur.Süleyman Efendi, konağın banisi Arapzade İsmail Efendi’nin oğludur.Ünye’de Muhacirin Komisyonu Reisliği yapan Azizzade İsmail Efendi, Ünye’ye ilk geldiklerinde önce başka bir yerde ev yaptırır. Ailedeki yetişkinler ev ocak olunca, yeni bir eve daha ihtiyaç duyarlar. On bir odalı bugünkü Sebile Hanım Konağının inşası bu şekilde başlar. Ünye’nin yöneticisi konumunda olan Hazinedarlarla komşu olan bu inşaata, Hamdi Aktan’ın ifadesiyle söylersek, başta Hazinedarlar karşı çıkar. Paşalar, konağın yapımına engel olmak istemişse de, İsmail Efendi bu engeli aşarak konağı yaptırmaya muvaffak olmuştur. Arapzade ailesi, daha sonra Hazinedarlarla akraba olacaklardır.

Konağın inşasıyla Ünye cam fanuslu lambalarla tanışır. Konaktaki taş işçiliği, yörede örnek gösterilecek kadar usta işidir.

Kaynak: ÜNYE TARİH ARAŞTIRMA GRUBU