AYN-I ALİ KAHVESİ – MANİSA

Arapça’da “Ali’nin Gözü” nün yanısıra “Ali’nin pınarı”, “Ali’nin eşyası” ve hatta Ali’nin A’sı olarak yorumlanabilecek söz öbeği.

Adını türbesi hemen karşıda bulunan Bektaşi Şeyhi Ayn-ı Ali Dede’den alan mekân. Yaklaşık 150 yıl önce Kerim İşanlar kurmuş. Daha sonra oğlu Yusuf İşanlar’a geçmiş. Şimdi ise torun Levent İşanlar işletiyor.

Ayrıca 11 bitkinin karışımıyla yapılan ünlü sultan çayının bitkilerini Kerim İşanlar Spil Dağı’na çıkıp elleriyle topluyormuş. İçinde papatya, tarçın kabuğu, melisa, kuşburnu, yenibahar, karanfil, hatmi çiçeği, ıhlamur, zencefil olan bu çay sakinleştirici ve yorgunluk giderici etkiye sahipmiş.

Bazı kaynaklarda İn-i Ali olarak da geçen, eskiden dergâh, şimdilerde kıraathane olan mekân. Aynı adı taşıyan türbenin yanındadır. Harika bir dekorasyonu vardır ki, burası ilk kurulduğundan beri hiç değişmemiştir insana huzur verir. İçeride bazen ud çalar bazen kanun. Sahibi canı isterse eski gramofondan taş plak da dinletebilir size. Eğer böyle bir zamana denk gelmişseniz nargile eşliğinde sultan çayı içerken dinlenmesi önerilir. Türkiye’nin en kaliteli nargilesi buradadır. Sultan çayını içerken dikkat, o çay şekerle değil bal ile tatlandırılır. Yanılıp şeker koyarsanız tadına kesinlikle varamazsınız. Bal istediğinizi özellikle belirtin çünkü söylemezseniz direk şeker ile veriyorlar.

Manisa’lıların Sultan Çayı veya kahve ya da nargilesini içerken huzur bulduğu güzel mekanlardan biridir. Manisa’ya gidip de bu mekana uğramamak olmaz.