PANİONİUM ANTİK KENT – GÜZELÇAMLI – KUŞADASI / AYDIN

Batı Anadolu kıyısının İzmir ve Bergylia körfezleri arasında bulunan merkez bölümü , Samos (Sisam) ve Clios (Sakız) adalarıyla birlikte İonia (İyonya) olarak tanımlanan bölgeyi oluşturmaktadır. bununla beraber bu terim, çoğunlukla civardaki adalarla birlikte Batı Anadolu’nun daha büyük bir bölgesi için kullanılmaktadır.
İçlerinde eski İzmir kentinin de bulunduğu 12 İyon kenti Panionion olarak adlandırılarak günümüzün Avrupa Birliği benzeri ekonomik ve politik amaçlı bir birlik oluşturmuşlardı. İzmir, M.Ö. 8 nci yy. başlarında bu birliğe katıldığından dolayı, Panionion’un 9 uncu yy.’dan daha sonra kurulmuş olduğu düşünülemez.
Panionion birliği Mykale dağının (Samsun dağı) eteğinde Kuşadası – Güzelçamlı yöresinde Poseidon Helikonios’a atfedilen kutsal yerde toplanıyordu. Bölgede 1957-1958 ‘de yaptığı kazılar sırasında Gerhard Kleiner, sunak olması gereken bir yapıyı gün ışığına çıkarmıştır. bu yapı , kayanın dış yüzüne oyulmuş 11 basamaklı , bir tiyatro şeklinde inşa edilmiş olup, İon kent delegelerinin toplantı yeri olarak kullanılıyordu
Kurulduğu ilk günden başlayarak, İyon kentlerinin gelişmesini sağlayan bu merkezi sayesinde İyonlular yalnız dünya tarihindeki en parlak kültürlerden birini yaratmakla kalmamış, aynı zamanda politik birleşmelerini de sağlayarak yerleşme bölgelerini ve etki alanlarını genişletmişlerdir.
Herodotos (Herodot) tarafından bildirilen on iki kentin adları şunlardır.
* Miletos
* Myus (Avşar kalesi , (Milet’in 15 km kuzey doğusunda antik bir kent)
* Priene ( Güllübahçe )
* Efes (Selçuk)
* Kolophon ( Değirmendere )
* Teos ( Sığacık )
* Lebedos (Teos yakınında bir antik kent)
* Erythrai ( Ildırı , Çeşme’nin bir köyü)
* Klazomenai (Kalabak-Urla iskelesi)
* Phokaia ( Foça )
* Samos ( Sisam adası)
* Chios (Sakız adası
Strabo’ya göre: Panionium, Kolonizasyon döneminden sonraki erken dönem İyon kentleri tarafından adeta bir sığınak işlevi görmüştür. Buradaki hem kent meclisi hem de tapınak Neptune Helicanios’a adanmıştır. Bu nedenle İyonya birliğini simgelediği için Panionium adını almıştır. Neptün’e tapınma Peleponez’den İyonya’ya gelen Akhalardan kalma bir alışkanlıktı. Soyadı gibi kullanılan Helicanios terimi ise Helice kentinden gelme bir terimdir. Panionion’da Meclis’te sadece dini amaçlarla toplanılmıyordu. Siyasi bir yapısı da vardı: hem danışma kurulu görevini, hem de yasama ile ilgili faaliyetler de yürütüyordu. Eski dönemlerden kalma bu alışkanlık Roma İmparatorluğu’nun son dönemlerine kadar devam etti.
KAYNAK: KUŞADASI KÜLTÜREL MİRASI