BÜYÜKKALE BELDESİ – GÜLŞEHİR – NEVŞEHİR

Gülşehir merkezinde bulunan Büyükkale doğal konumu nedeniyle bir hisar görünümündedir. Zirvesi aynı zamanda bölgenin panoramik seyir noktasıdır. Kolayca şekillendirilebilen bir kaya yapısına sahip olan bu kale oyularak hem stratejik amaçla hem de yerleşim amacıyla kullanılmıştır.

Büyükkale ana ulaşım yollarına uzaklığı nedeniyle gizlenmek isteyen veya dini inzivaya çekilenler için uygun korunma yeri olmuştur. Yapımına hangi dönemde başlandığı kesin olarak bilinmiyor. Bölgede yaşayan her uygarlık tarafından kullanılmış olması, yeni mekanlar eklenerek genişletilmesi gibi nedenlerle bu yapının tarihlendirilmesi imkansızdır. Roma döneminde inşa edildiği tahmin edilmektedir.

Batı Roma İmparatorluğu’nun zulmünden saklanmak amacıyla bu bölgeye gelen insanların barınması ve düşman saldırılarından korunması için yapıldığı bilinmektedir. Kale içerisinde bulunan çok sayıdaki odalar birbirlerine tüneller ve koridorlarla bağlanmıştır. Odaların girişlerinde giriş ve çıkışı kontrol altına almaya yarayan sürgü taşları bulunmaktadır. İlk katların en eski yerleşimler olduğu düşünülmektedir.

Büyükkale’nin en ilginç yeri ise Karanlık Çarşı denilen bölümü. Karanlık Çarşı’ya dar bir tünelle girildikten sonra geniş bir galeriye açılıyor. Sıra sıra odalardan sonra karşılıklı iki kuyudan solda olanı çok derin ve dibinde su bulunuyor. Sağdaki ise fazla derin değil. Daha sonra daralan bir tünelden inilip dışarı kuzeye bakan bir odaya geçiliyor.

Büyükkale’nin batı ucunda, günümüz yerleşiminin altında kalmış Küçükkale bulunuyor. Küçükkale’yi yok eden yapılaşma tehdidi Büyükkale için de söz konusu. Doğu ucunda ise şapkasız büyüklü küçüklü dağınık peri bacası grubu içinde bulunan Karşı Kilise (Saint Jean Kilisesi) yer alıyor.

Büyükkale 4 katlı bir yapı olup içerisinde kayadan oyma kaya evleri, yer altı yerleşimi ve su kuyuları ile insanda hayranlık ve şaşkınlık uyandıracak tarihi bir dokuya sahiptir.

Bazı Fotoğraflar Erol Şaşmaz’dan alıntıdır.

KAYNAK: GÜLŞEHİR.ORG