T.C. ZİRAAT BANKASI MÜZESİ – ULUS – ANKARA

T.C Ziraat Bankası Müzesi, 1981 yılından bu yana Ankara’nın Altındağ ilçesinde hizmet veren bankacılık müzesidir. Türkiye’deki bankacılık sisteminin gelişimini gösteren tarihi objelerin sergilendiği bir mekândır. Türkiye’nin ilk bankacılık müzesidir.
Türkiye’nin en eski en büyük bankalarından. Yurdumuzdaki tarımla ilgili kredi düzeninin temeli; tarımla ilgili kredi meselesinin ayrı bir teşkilât kurulması suretiyle çözümlenmesine inanan Mithat Paşanın 1863 yılında Niş Valisiyken, Pirot kasabasında kurduğu ilk ikraz sandığıyla atılmıştır.
Müze 1926-1929 yılları arasında İtalyan Mimar Guilio Mongeri tarafından yapılan ve Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi yapılarındandır. Mimari İtalyan olduğu halde binada Türk Milli mimari üslubunu devam ettirmiştir.
Hizmet binası yaklaşık olarak 10.000 m2 lik bir inşaat alanına sahip olup bodrum, zemin, asma, birinci, ikinci ve çatı katından ibarettir. Selçuklu ve Osmanlı süsleme sanatı ile zenginleştirilen ve geniş mermer kaplamalı
holler yüksek tavanlar , kemerler ayna ve kristal camlar renkli vitray cam ve çini süslemeler gibi ayrı özelliklere ve estetik güzelliklere sahip Genel Müdürlük binası Ankara’nın görkemli binalarından olmuştur. 26 kasım 1929 tarihinde İsmet İnönü ve Büyük Millet Meclisi Başkanı Kazım Özalp Paşa ile resmi açılış töreni gerçekleşmiştir.
KAYNAK: ZİRAAT BANKASI TANITIMI