SİRKEHANE – E.Ü. ETNOĞRAFYA MÜZESİ -BORNOVA / İZMİR

Günümüze Sirkehane adıyla ulaşmış olan binanın 19. yüzyıl sonları ile 20. yüzyıl başları arasında bir Rum ailesi tarafından yaptırılmış olduğu tahmin edilmektedir. 1943 yılında T.C. Maliye Hazinesine devrolan yapının arka kısmı 1960 lı yıllarda E.Ü. Ziraat Fakültesi Gıda ve Fermantasyon Teknolojisi Kürsüsü tarafından sirke ve turşu üretim yeri olarak, ön kısmı ise lojman olarak kullanılmıştır. 1990 yılında T.C. Maliye Hazinesinden Ege Üniversitesine trampa yolu ile geçen Sirkehane, 1990 lı yıllara kadar konut olarak hizmet vermiştir. Son yirmi yıllık süreç içinde büyük bir bölümü yıkılmış olan bina 22.06.2010 tarihinde tamamlanan yenileme sonucunda (E.Ü. Balkanlar ve Anadolu Giysileri Müzesi) olarak faaliyete geçmiştir. Kültür Bakanlığına başvurulmuş ve Bakanlık denetiminde özel müze olarak açılmasında sakınca olmadığı belirtilmiş ve 02.11.2010 tarihinde onaylanarak özel (EGE ÜNİVERSİTESİ ETNOGRAFYA MÜZESİ) adını almıştır. Müze Türkiye de bir üniversite bünyesinde Kültür Bakanlığı ile ortaklaşa açılan ilk kurum müzesi olma özelliğini taşımaktadır.