KENT MÜZESİ – TURGUTLU – MANİSA

1927-28 yıllarında inşa ettirildiği bilinen Üzümcü Konağı, mimarî özellikleri itibarı ile erken Cumhuriyet Döneminden günümüze ayakta kalabilen ilçemizdeki en ihtişamlı sivil yapı olma özelliğini taşımaktadır. 1930’lu yıllarda Enver Üzümcü tarafından satın alınan yapı, aynı zamanda 1930’lardan 1942’ye kadar hükûmet konağı olarak da kullanılmıştır. Enver Üzümcü’nün oğlu Ahmet Bey’in vefatını müteakip konak, başka bazı gayrimenkullerle birlikte belediyemiz tarafından satın alınmış ve hemen ardından müze olarak işlevlendirmek amacıyla projesi hazırlatılmıştır. Zafer Kalkınma Ajansı’nın 2015 yılı için açtığı çağrıya müracaatımızın ardından projemiz hibe almaya hak kazanmış ve hemen ardından çalışmalara başlanmıştır. Turgutlu’nun Müzesi’ni Turgutlular Kuruyor’ çağrısı üzerine kent katılımını sağladığı projede ilk etapta Üzümcüler olarak bilinen binanın restorasyonu gerçekleştirildi. Taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli bir yapı olan konağın restorasyonu projenin ilk etabını oluşturdu.

Müze bodrum, 1. ve 2. kattan oluşmaktadır. İşgal günleri ve yangın sürecinin anlatıldığı müzede görsel ve işitsel ögelerin yanına koklama duyusu da Turgutlu Kent Müzesi’nde yer almaktadır.

Müze, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’da Milli Kurtuluş Mücadelemizi başlattığı günün yıldönümü olan (2017) 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda hizmete açılmıştır.

KAYNAK: TURGUTLU BELEDİYESİ