28 Mart 2024
Müzeler

İZMİR KADIN MÜZESİ – BASMANE – İZMİR

İzmir Kadın Müzesi 23 Ocak 2014 tarihinde açılmış olan beşinci Butik Müze olup, Türkiye de bir ilktir.
Kadın Müzesi nesne merkezli müzecilik anlayışından ziyade insan merkezli müzecilik anlayışının en önemli örneklerinden biridir.
Müze Anadolu Kadınının unutulan geçmişini, gücünü tüm dünyaya hatırlatmak, Anadolu kadınının yaratıcılığını ortaya çıkarmak, kendine güvenini desteklemek, kendi geçmişine ait anıların canlandığı özel bir mekân yaratma amacındadır.
Yapı; Kabul, hizmetli ve yaşam olmak üzere üç kattan oluşan tarihi bir binadır. 20. yy.’ın ilk yarısına kadar Yahudi ve Türklerin birlikte yaşadığı Basmane Tilkilik semtin’ in gözde yapılarındandır.
Dönem evlerinin karakteristik özelliklerine sahiptir. Avrupa ve geleneksel Türk mimarisinin öğeleri bir arada kullanılmıştır. Neoklasik üsluptaki cephenin cumbayla zenginleştirilmesi bazı kaynaklarda ‘’İzmir Evi’’ ya da ‘’Etkileşim Evi’’ olarak sınıflandırılan türe işaret eder.
Müze, zemin kat ve ara katla birlikte üç kattan oluşuyor. Giriş katında duvarlarda yer alan 19. Yüzyıla ait altın sırma işlemeli kaftan, bindallı ve cepkenler hayranlık uyandırıyor, holde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1929 yılında Anakara Palas’ta manevi kızı Nebile Hanımın düğünün de Nebile Hanım ile dans ederken çekilmiş fotoğrafı yer alıyor. Bunların yanında, Geçmişten Günümüze Kadın, Antik Çağda Anadolu’da Kadın, Video Art odaları, Kütüphane ve Bahçe yer alıyor. Bahçede ise tarihte ilklere imza atmış Türk kadınlarımızdan Halide Edip Adıvar, Cahide Sonku, Füreya ve Afife Jale’nin maskları yer alıyor. Yine ünlü Şairimiz Nazım Hikmet’in bir bank üzerinde heykeli bulunuyor, ayrıca özgürce seslenişlerin şiirsel bir dil ile dile getirileceği özel bir bölüm içeriyor.
İkinci kata çıkarken duvarlarda İzmirli kadınlara ait masklar yer alıyor. İkinci katta ise Protesto ve Kadınlar Odası; Kadınların toplumsal yaşamdaki çeşitli direnişleri öyküleriyle birlikte yer alıyor.
Koleksiyon Eserler Odası; Osmanlı, Cumhuriyet Dönemi’nden eşyalar, bilgiler, belgeler ve eserler yer alıyor. Öncü Kadınlar Odası, Enstalasyon Odası ve Geçici Sergi Salonu da ikinci katta yer alan bölümlerden.
Müze yeni açılmış olmasına rağmen günde ortalama 100-200 civarında ziyaretçi ağırlıyor ve giderek ilgi uyandırmaya devam ediyor.
KAYNAK: KONAK BEL.