FOTOĞRAF MAKİNASI MÜZESİ – MALATYA

Açıldığı günden itibaren 100 binlerce insanın ziyaret ettiği, dünyanın üçüncü, Asya ve Avrupa’nın en büyük Fotoğraf Makinesi Müzesinde, 1876 yılından günümüze 2 bin 23 fotoğraf makinesi ve 3 bini aşkın aksesuarın yanı sıra casusların kullandığı makineler sergileniyor.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşleri Daire Başkanlığı’na bağlı Fotoğraf Makinesi Müzesini yıllık yaklaşık 120 bin kişi ziyaret ediyor. Müzede bulunan toplam 2 bin 23 adet fotoğraf makinesi, 3 bini aşkın aksesuar, sinema ve projeksiyon salonu, karanlık oda ve 2 adet de iç ve dış çekim olmak üzere hatıra çekim köşesi yer alıyor.

Müzedeki çalışmalar hakkında bilgiler veren Müze Sorumlusu Emre İnan, “Malatya Fotoğraf Makinası Müzesi, Dünyadaki en büyük fotoğraf makinesi müze sıralamasında üçüncü sırada yer almaktadır. Müzemizde 44 ayrı segmentte fotoğraf makinaları 55 ayrı segmentte de aksesuar bulunuyor. Özellikle sinema projeksiyon salonunda gelen ziyaretçilerimize film makinasından kısa metrajlı film gösterimi sağlamaktayız. Aynı zamanda yine aynı salonda 20 kişilik aktif olarak fotoğrafçılık kurs hizmeti de verilmektedir. Pandemi döneminde özellikle müzemizi ziyarete gelen ziyaretçilerimize sosyal mesafe kurallarına, maske ve hijyen kurallarına riayet edilerek hizmet vermeye devam ediyoruz. Pandemi sürecinde il dışından gelen hemşerilerimiz müzemize yoğun ilgi göstermişlerdir” dedi.

Casus makineler” içerisinde en büyük ilgiyi su matarası şeklindeki ürünün gördüğünü vurgulayan müze görevlisi, şu bilgiyi aktardı: “1886 model bir ajan makinemiz var. 6 poz fotoğraf çekme özelliğine sahip ve tamamen çalışır durumda. En çok ilgi görenlerden başlıcaları bunlar. Bu, çok nadir bir makine. Alman ve Amerikan ortak yapımı bir makine. Yurt dışında bile bulmanız çok zor. Bu seyyar antikacılık yapan şu an rahmetli olan birisinden satın alınmış. Makineyi Kayseri bölgesinden satın aldığını beyan etmiş.”

Avrupa ve Asya‘nın en büyük Fotoğraf Makinesi Müzesi olarak nitelendirilen bu müzede, yaklaşık 2 bin adet tarihte kullanılan ilk fotoğraf makinesi gibi önemli parçalar yer almaktadır. Aralarında; güvercinlere takılan casus kameraları, saat içine saklanmış fotoğraf makineleri, belli sayıda üretilen altın makineler bulunan müzede ilk projektör örnekleri de bulunuyor. Yalnızca fotoğraf makinesi değil,  flaş, projeksiyon cihazları, agrandizörler vb. gibi fotoğrafla ilgili her türlü ekipmana da rastlamanız mümkün. Sergilenen tüm eserler  Baki Tamer Selçuk isimli koleksiyonere ait olup,  Mühendis olan Baki Tamer Selçuk’un Malatya’ya ve Türkiye’ye kazandırdığı başka bir müze ise Radyo ve Gramofon Müzesi’dir.