24 Kasım 2024
Müzeler

ELMALI MÜZESİ – ANTALYA

    Elmalı ilçesi İplik Pazarı Mahallesi’ndeki Eski Hükümet Konağı’nın yeniden düzenlenmesiyle 2011 yılında hizmete giren Elmalı Müzesi’nde, bölgenin tarihini aydınlatan önemli arkeolojik eserler sergileniyor.

    Müzenin giriş katındaki teşhir salonlarında, Elmalı çevresindeki höyüklerde keşfedilen buluntulara yer veriliyor. Geç Kalkolitik Çağ’a ait Bağbaşı eserleri ile Karataş – Semayük kazılarından elde edilen İlk Tunç Çağı eserleri; mezar ve depolama kaplarından seçilmiş örnekler, bu katta sergileniyor.

    Müzenin üst katındaki teşhir salonlarında sergilenenler arasında, Hacımusalar Höyük ve Karaçakır kazılarında bulunan eserler; Karaburun, Kızılbel ve Karabayır tümülüs kazılarından elde edilen buluntular; Likya şehir sikkeleri ve Roma imparatorluk sikkeleri; Arykanda kazılarında gün ışığına çıkarılan eserler; M.Ö. 5. yüzyıl Elmalı definesine ait imitasyon örnekler ve duvar resimleriyle dikkat çeken Karaburun ve Kızılbel mezar odalarının rekonstrüksiyonları yer alıyor.     

    Müzenin açık teşhir alanı olarak kullanılan arka bahçesinde ise Helenistik, Roma, Bizans dönemlerine ait mezar stelleri, sütun parçaları ve mimari elemanlarla birlikte, bölgede arıcılığın geleneksel yöntemlerine ışık tutan bir “arı sereni” sergileniyor.

    Antalya’nın 111 kilometre güneybatısında yer alan Elmalı ve çevresi, kendine has stratejik ve coğrafi konumu ile Neolitik Dönem’den günümüze dek, kesintisiz olarak pek çok uygarlığın gelişmesine sahne olmuştur. Bölgede yapılan arkeolojik araştırmalar ve kazılar sonucu ortaya çıkarılmış olan yerleşim yerleri, mezarlar, mimari bulgular ve buluntular bölgede oldukça yüksek ve farklı kültürlerin varlığına işaret etmektedir.

    Türkiye’nin arkeolojik ve tarihi müzeleri arasında önemli bir yere sahip olan Elmalı Müzesi’nde bölgenin tarihini aydınlatan çok önemli arkeolojik eserler sergilenmektedir. Elmalı Müzesi, Gündoğan Mahallesi, İbrahim Elmalılı Caddesi üzerinde bulunan Eski Hükümet Konağı’nda kurulmuştur. Yapı içinde müze ihtiyaçlarına uygun biçimde değişiklik yapılarak üçü zemin, sekizi birinci katta olmak üzere on bir adet teşhir salonu oluşturulmuştur.

    Müze binasının giriş katında idare bölümü ve girişin sol yanındaki I No.lu salonda yer alan 8 vitrindeki sergileme, geç kalkolitik döneme ait Bağbaşı Eserleri ile başlatılmış; Karataş Semayük’ün ilk Tunç Dönemi Eserleri ile devam ettirilmiştir. Yine aynı katta aynı dönemlere ait mezar ve depolama kaplarından seçilmiş örnekler sergilenmektedir. 3 No.lu salonda Karataş Semayük mezarlık alanında bulunmuş olan 3 adet küp mezar, özgün konumlarda sergilenmiştir. I. katın sağ yanında, 1 No.lu teşhir salonunda, Hacımusalar, Höyük ve Karaçakır kazılarında bulunan eserler teşhir edilmiştir. Diğer vitrinlerde Karaburun, Kızılbel ve Bayındır Tümülüsleri kazılarında elde edilen buluntular sergilenmekte; 3 No.lu salonda Likya şehir sikkeleri ve Roma imparatorluk sikkeleri; I. katın sol yanında, 5 No.lu salonda ise İ.Ö 5. yüzyıl Elmalı definesine ait imitasyon örnekler sergilenmektedir.

 KAYNAK: kulturportali.gov.tr