ATATÜRK EVİ MÜZESİ – ANTALYA
Antalya Muratpaşa ilçesinde Atatürk Caddesi üzerinde bulunan Mustafa Kemal Atatürk’ün 6-11 Mart 1930 tarihleri arasındaki Antalya ziyaretinde kaldığı ve sonradan müzeye dönüştürülen iki katlı yığma taş duvarlı bir yapıdır.
Bir dönem valilik binası olarak kullanılan ve Atatürk’ün Antalya’ya ziyaret edeceği haberi üzerine Antalyalıların birkaç günde içini temizleyip döşeyerek, Atatürk’e hediye ettikleri yirminci yüzyılın başlarına tarihlenen Atatürk Evi, iki katlı, üzeri kiremit çatı, taş bir yapıdır. Girişinde uzun bir hol, holün sağında bir salon, bir oda, banyo ve mutfak, solonda da iki oda ve üst kata çıkan merdiveni vardır. Üst katta ise, holden ayrı olarak birisi balkonlu olmak üzere yedi odası vardır.
EVİN MÜZE OLMASI:
Atatürk’ün ölümünden sonra, Antalya Atatürk Evi, Özel İdareye geçmiş, 1939’da Akşam Kız Sanat Okulu ve Kız Enstitüsü binası olarak kullanılmıştı. 1952 yılında Tarım Bakanlığı’na devredilen ev, son yıllara kadar Teknik Ziraat Müdürlüğünün büroları olarak kullanılmıştır. 1984 yılında ev, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmiş, şehrin yeni imar planı uygulaması sırasında caddede kaldığı için yıkılmış ve yıkılan binanın aynısı Kepez Elektrik şirketi tarafından biraz geri çekilerek yeniden yaptırılmıştır. Dikdörtgen planlı, iki katlı, iki cepheli, üzeri kiremit örtülü kırma çatılı taş-tuğla duvarlı olan bina 1986 yılından beri Atatürk Evi ve Müzesi olarak hizmet vermektedir.
Müzede alt katta; Atatürk’ün Antalya’ya gelişleri ile ilgili gazete kupürleri ve resimlerin yer aldığı resim sergisi, Atatürk ve Antalya isimli Atatürk’ün Antalya’yı ziyaretlerini konu alan belgeselin izlenebileceği Barkovizyon odası, büro ile girişteki holde yemek odası yer almaktadır.
Üst katta ise; yatak odası, iki adet çalışma odası ile Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan günümüze kadar basılan madeni ve kağıt paralar ile pullar ve hatıra paraların sergilendiği ayrı bir bölüm daha yer almaktadır.
Anıtkabir komutanlığından getirilen Atatürk’ün şahsi eşyalarının sergilendiği Müze Odası Müze’nin en önemli bölümlerindendir.
ATATÜRK’ÜN ANTALYA’YA GELİŞLERİ
Ulu önder Atatürk 6 Mart 1930 günü Antalya’ya gelmiştir.
7 Mart Cuma
7 Mart Cuma günü tüm ilçe ve köylerden Gazi’yi görmek, saygılarını sunmak için gelen heyetlere ve Antalya’lılara köşkün balkonundan kısa bir konuşma yaptı. Akşamüzeri otomobil ile şehirde gezdi.
8 Mart Cumartesi
Arap suyunda pirinç ziraatı yapılan Mursi çiftliğine Rüstemiye vapuru ile gitti. Ardından vapur ile Antalya sahillerini gezdi. Daha sonra karadan bugünkü Lara yolu üzerinde Rumkuş mevkiine gidildi. Atatürk oradan denizi, karşı sahilleri, karla örtülü Beydağlarını uzun uzun seyretti ve ‘’ Hiç şüphesiz ki Antalya Dünya’nın en güzel yeridir ‘’ demekten kendini alamadı.
9 Mart Pazar Günü
Tarihe ve eski eserlere son derece önem veren Atatürk, Aspendos Antik Tiyatrosunu görmeye gitti. Tiyatro, Antalya Müzesi Müdürü Süleyman Fikri Erten’in rehberliğinde gezildi. Ata, Aspendos Tiyatrosu’nun derhal onarılarak ziyarete açılması için direktifler verdi.
10 Mart Pazartesi Günü
Atatürk, köşkte Antalya Müzesi’nden getirilen birkaç el yazması tarih kitabını ve Kuran-ı Kerimi incelemekle geçirdi.
Atatürk’ün Antalya’yı ikinci ziyareti; 8 Şubat 1931 de Ege Vapuru ile İzmir’den Antalya’ya yola çıkarak 10 Şubat 1931’de sabah Antalya’ya geldi. Aynı gün akşamüzeri Silifkeye doğru gitmek üzere tekrar yola çıktı.
Atamızın Antalya’ya Üçüncü Gelişleri : İstanbul’dan Ege Vapuru ile hareket eden Mustafa Kemal Atatürk, 16 Şubat 1935 tarihinde Çeşme önlerinde Zafer torpidosuna geçerek Alanya’ya doğru hareket etti.18 Şubat 1935’de Zafer torpidosu ile Alanya’ya girdi. Burada 3 saat kadar kaldıktan sonra öğleye doğru Antalya’ya geldi. Kendi için hazırlanan faytona binerek önce Tophane’ye daha sonra da kendisine ayrılan köşke gitti. Ertesi gün halkın sevgi ve sıcak gösterileriyle Ege Vapuru ile Antalya’dan ayrıldı. Atatürk’ün Antalya’yı ziyaretleri Antalyalılar için çok büyük önem taşıması nedeniyle her yıl 6 Mart’ta onun anısına törenler yapılmaktadır.
Kaynak: Kültür Portalı