Mesire Yerleri

UZUNGÖL TABİAT PARKI – ÇAYKARA –TRABZON

İli: Trabzon İli, Çaykara İlçesi, Uzungöl beldesindedir.

Vadinin ortasında bulunan ve yamaçlardan düsen kayaların Haldizen Deresi’nin önünü kapatmasıyla oluşan heyelan set gölüdür. Derinliği 15 metre, uzunluğu ise 1000 metredir. Göl çevresinde bir çok yapılaşma görülmektedir.

Uzungöl Tabiat Parkı bitki örtüsü ve yaban hayatı yönünden oldukça zengin olup manzara güzelliklerine sahiptir. Heyelan set gölü olması ile beraber diğer örneklerinden kendini ayırmaktadır. Uzungöl’ün çevresinde bulunan Doğu ladini ve kayın ormanlarının birbiri ile uyumunun en güzel örneklerini gözler önüne sermektedir. Gölün etrafında bulunan tahta evler ve Uzun Gölün simgesi olan cami, eşsiz güzelliğe güzellik katmıştır. Fakat son yıllarda Gölün çevresindeki yerleşmelerde yöreye uygun tarzda yapılmış eski ahşap evler artmıştır. Bu görüntü ilereleyen zamanlarda artarsa Gölü tehlike altına sokacak , nitekim ortada bir göl olamayacaktır. Bununla birlikte manzara bütünlüğü olan ekstrem noktalara yapılmış olan seyir terasları turizm açısından ilgi çekmektedir ancak, her noktaya seyir terasları yapılması özellikle cam teraslar gibi doğanın içinde fazlaca uyumsuzluk gösteren yapılar yerine, daha küçük ve ahşap gibi daha doğal malzeme kullanılarak, seyir terasları yerine seyir noktaları belirlenmelidir.

KAYNAK: KARADENİZ KÜLTÜR ENVANTERİ