Medreseler

HACI SİNAN MEDRESESİ – BAYINDIR / İZMİR

İzmir ili Bayındır ilçesi, Cami mahallesinde bulunan medrese cami ile beraber Osmanlı dönemi eseridir. H./ 950 M /1544 yılında HACI SİNAN tarafından yapılmıştır. Güney doğu da yer alan medrese ve batısında yer alan hamam ile birlikte bir külliye olarak inşa edilmiştir.
Hacı Sinan Caminin güneydoğu köşesinde cami zemininden daha alçak kodla yapılmıştır. İki kanat halinde medrese odalarından oluşur. Her kanatta dörder oda bulunur. Odaların üstleri kubbelerle örtülüdür. Odaların önünde dört bölümlü revak kısmı oluşturulmuş olup bu bölümlerin üzerleri de sekizgen kasnağa oturan kubbelerle örtülmüştür. Kubbelere geçişlerde pandantif kullanıldığı görülür. İki kanat arasında bahçe vardır. Medresenin yapı malzemesi olarak taş ve tuğla almaşıklığı görülür.